
Jag har varit sparsam med publicering kring nyheten att Al Shira’aa Stables går in som huvudsponsor för Falsterbo Horse Show. Jo, jag tycker att det luktar sportwashing lång väg. Ja, jag tycker att det är en sorglig väg som arrangören av Falsterbo Horse Show har slagit in på, tillsammans med flera andra tävlingsarrangörer i Europa. Men det är så mycket annat inom ridsporten som också stinker av sportwashing men där ingen reagerar. Som att den nya nationsserien i hoppning inleds i Förenade arabemiraten trots att de inte ens deltar i ligan. Det ursäktar FEI med att landets arenor och hästhållning är helt outstanding. Jodå, Equestrianwords ställde ett antal kritiska frågor till FEI men få läste just den artikeln, läs den HÄR. Det provocerar mig att Malin Baryard Johnssons miljonseger i Doha inte verkade väcka särskilt stora reaktioner. Jag tycker att varje gång en ryttare tävlar i något av de länder som regelbundet kränker de mänskliga rättigheterna så ska de också få frågan om deras val att tävla just där.
I helgen råkade vi slå på P1 just när dokumentären Svordomsförbudet som skakar Formel 1-världen startade. I december 2021 valdes Mohammed ben Sulayem, från Förenade arabemiraten, till president i det Internationella bilsportförbundet, FIA.
Sedan han tog över presidentskapet har han infört flertalet regler, bland annat har han förbjudit svordomar och den som bryter mot det får kännbara böter. Här är några av de regler han har infört:
- Det är förbjuder för förarna att bära smycken eller vara piercade.
- Det är förbjudet för förarna att uttala sig politiskt, religiöst eller personligt i samband med tävling utan ett skriftligt tillstånd från FIA.
- Det är förbjudet att svära. En första svordom ger böter om 40 000 euro, en andra svordom, inom ett år, ger ytterligare 80 000 euro i böter, en tredje svordom, inom ett år, ger ytterligare 120 000 euro i böter samt kan även ge en månads avstängning och poängavdrag.
Dessutom har Mohammed ben Sulayem sparkat medarbetare och beslutat att etiska klagomål ska granskas av honom och ingen annan. De kommittéer som funnits inom FIA och som granskat ledningen och ekonomin har han lagt ner.
Sportjournalisten Samir Yosufi intervjuas i programmet och han säger i slutet, om sportwashing: ”Genom att arrangera flärdfulla sporttävlingar dölja de kränkningar av mänskliga rättigheter som samtidigt pågår. Att sälja in en ren och positiv bild av det egna landet. Det är ju inte orimligt att anta att de som har betalat mest också har åsikter om paketering och hur utövarna beter sig. Att Saudiarabien som har betalat 55 miljoner för rätten att arrangera race inte vill att sportens största stjärna ska stå i intervjuer efter race och kritisera landet. Det går kanske emot hela idén med den här investeringen.”
Så med det i åtanke, vad händer med den internationella ridsporten på lång sikt när de största sponsorerna vill ha sporten paketerad på ett sätt som passar deras värderingar. Värderingar som i mångt och mycket utgår från sharialagar och som kränker de mänskliga rättigheterna.
Lyssna på dokumentären HÄR.
Av Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock