Hur arbetar ridlärare? Det finns många sätt men det är helt klart en konst, eftersom det är tre individer att ta hänsyn till: ridlärare, ryttare och dessutom en häst. Lägger vi till att undervisningen ofta sker i grupp med kanske tio ekipage, då inser vi att det kräver kunskap att vara en bra ridlärare som kan instruera ryttaren och vara en tolk för hästen.

Sajten Hästsverige presenterar en kort föreläsning med Susanne Lundesjö Kvart där hon pratar om resultat av forskning gjord på ridundervisning i olika former. Susanne Lundesjö Kvart är filosofie doktor i pedagogik, Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU.

Ridundervisning har utvecklats genom decennier från undervisning i grupp med korta kommandon rört sig mot mer individanpassning och mer coachande undervisningsformer.

Det unika med ridundervisning är att det är tre parter (ridlärare, ryttare och häst) medverkande i undervisningssituationen. Att rida är också en praktisk kunskap, vilket ställer särskilda krav på både lärare och elev (ryttare). Forskning visar att framgångsrika ryttare ofta utvecklat en särskild ryttarkänsla. För att lära sig rida med känsla krävs tajming och snabb feedback från ridläraren under pågående ridning.

I denna video kommer resultat från två studier att redovisas. Dels en studie om gruppundervisning och individuella instruktioner, dels en studie om instruktioner vid individuell ridundervisning. Totalt 10 ridlektioner i grupp respektive 40 individuella ridlektioner har videofilmats och analyserats.

Resultaten från studien av gruppundervisning visar att ridlärare och elever tillsammans arbetar för att skapa utrymme för instruktioner, utförande och feedback. Dessa så kallade instruktions-utrymmen är begränsade i tid och rum och deltagarna samarbetar för att möjliggöra dem genom bland annat placering i relation till varandra, ridlärarens användning av sin röst och blick.

Studien från ridundervisning med individuella ryttare visar hur ridlärare arbetar med olika fokus i sina instruktioner, ibland ryttarens sits och agerande, ibland hästens beteende och aktivitet, ibland ett fokus på förmedling av en viss känsla. Analyserna visar även hur ridlärare tolkar hästens beteende och rörelser och ger visuella, verbala samt förkroppsligade beskrivningar eller liknelser.

Slutsatsen är att ridning är en mycket svår kunskap att undervisa om och det innefattar en komplicerad och komplex situation där ridlärare, ryttare och hästar samarbetar för att skapa instruktionsutrymmen och möjlighet till dialog. Ridläraren har en viktig roll som hästens tolk och guidar/modellerar fram hur ryttaren bör utföra olika hjälper för att hästen ska förstå.

Titta på föreläsningen (SLU Play) HÄR

Läs mer om undersökningen på Hästsverige HÄR

Arkivbild, foto Lotta Karlsson