Svenska ridsportförbundets disciplinnämnd har gett en ryttare en tillrättavisning. Detta efter att ryttaren vid tre tillfällen våren 2024 tog hjälp av tävlingsveterinär att sedera hens häst inför lastning efter avslutad tävling.

Det var under fyra veckor våren 2024 som ryttaren vid tre tillfällen startade den sjuåriga hästen på tävling. Varje gång bad hon tävlingsveterinären på plats om lugnande medel för att kunna lasta hästen. Vid det sista tävlingstillfället bad ryttaren tävlingsveterinären om en spruta lugnande före det att lastningen ens påbörjats. Ryttaren uppgav att det brukade hästen få eftersom den är svårlastad, veterinären ifrågasatte förfarandet men gav ändå hästen lugnande. Senare diskuterades det hela mellan överdomare, sekretariat och veterinären. De undrade hur hästen kommit till tävlingen och om det var i enlighet med code of condukt att tävla hästen när den inte gick att lasta. Frågorna som uppstod är om en häst som behöver sederas för att lastas kan anses vara i tävlingsmässigt skick. Om det är tillåtet att sedera under tävlingsperioden samt om det kan anses att vara ett nödfall varje gång hästen ska lastas.

De pratade med ryttaren som sa att hen bremsade hästen inför lastning hemma. Överdomaren menade att hästen behövde tränas i lugn miljö på att lastas och transporteras och att tävlingsplatsen inte är rätt plats för det.

För att kunna ge hästen lugnande vid det tredje och sista tillfället var den tvungen att bremsas men den gick ändå inte att lastas utan fick få ytterligare en dos lugnande. Överdomaren kontaktade tävlingsveterinären vid de två tidigare tävlingsplatserna och de bekräftade att de gett hästen lugnande. 

Ryttaren har gått med på att det som beskrivs i anmälan i stort sett överensstämmer med hur det gått till. Men hen menar att det är fel att påstå att det är något som satts i system då det bara hänt tre gånger och då med hästens bästa i åtanke.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att då det hänt tre gånger inom loppet av fyra veckor så ska det ses som något som satts i system. Man tar med i bedömningen tt ryttaren lasttränat hästen och har jobbat för att ge hästen en bra upplevelse. Hen har också kontaktat veterinär och medicinering har getts hästen på ett korrekt sätt. Ryttaren får en tillrättavisning.

Läs beslutet i sin helhet

Foto: Adobe Stock