
Oavsett namn är stallkatten en ovärderlig hjälpreda i stallet, men också en stor glädjespridare. En ny undersökning från Agria visar att stallkatten inte bara effektivt håller råttor och möss på avstånd, utan även spelar en viktig roll för stallens trivsel och välmående. Här är de populäraste namnen på allas våra älskade stallkatter.
Försäkringsbolaget har undersökt vad stallkatten betyder för stallmiljön och samtidigt tagit reda på vilka namn som är allra populärast.
–Majoriteten av stallen har en person med uttalat ansvar för mat- och vattenrutiner, avmaskning, vaccination och hälsa. Det känns tryggt och bra att någon har ansvar för stallkattens välmående, säger Patrik Olsson, Sverigechef på Agria, i ett pressmeddelande.
Undersökningen visade att hela 87 procent av stallägarna har kastrerat sina stallkatter, och 69 procent ser till att katten är registrerad hos Jordbruksverket. Att ID-märka stallkatten är viktigt för att säkerställa att den kan återfinnas om den skulle försvinna.
Det är numera vanligt att stallägare ser till att katten, 75 procent, får tillgång till uppvärmda utrymmen i stallet, exempelvis sadelkammaren, och många av dem får också skydd inomhus i bostaden under kalla vinterdagar.
Tips för en välmående stallkatt
• Ge stallkatten en lugn, trygg och varm plats för att sova. En upphöjd eller avskild vrå, gärna nära mat och vatten.
• Håll koll på kattens vikt om den både jagar och har fri tillgång till foder.
• Alla katter, även stallkatter, ska vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Se till att katten får ett chip och blir registrerad. En trygg kattförsäkring säkrar att katten får djursjukvård vid behov.
• Kastrera alltid stallkatten för att förhindra oönskade kattungar, oavsett kön.
• Stallkatten behöver grundläggande vård och hälsokontroller: vaccinering mot kattpest och kattsnuva varje år, avmaskning vid behov och skydd mot fästingar under sommaren.
Stallkattens tio-i-toppnamn:
- Doris
- Maja
- Sigge
- Smulan
- Nisse
- Sixten
- Simba
- Svea
- Bosse
- Elsa
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes med hjälp av Survey Monkey bland 850 hästmänniskor i Sverige. Syftet var att kartlägga stallkattens roll, välbefinnande och hur den sköts om i svenska stall.
Källa: Agria
Foto: Adobe Stock