Ett forskningsprojekt, finansierat av Agria forskningsfond genom Stiftelsen Hästforskning, ska utbilda framtidens tränare och hästägare i hästars kognitiva förmågor och individuella behov. Målet är att skapa en mer etisk och vetenskapligt förankrad hantering och träning av hästar – för ökad djurvälfärd. Projektet inkluderar  en digital handbok som kommer att göras tillgänglig för alla som är intresserade.

De senaste årens avslöjanden inom ridsporten visar på ett behov av att förändra attityder. Fördjupad kunskap hos nya häststudenter kan på lång sikt bidra till att förbättra hästvälfärden och uppmuntra mer empatiska och evidensbaserade träningsmetoder. Detta menar Grete Jørgensen, doktor i etologi, djurmiljö och djurvälfärd vid Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO), som tillsammans med Karin Morgan, adjungerad universitetslektor, agronomie doktor och docent vid SLU och verksam vid Ridskolan Strömsholm, samt ett forskarteam från Sverige och Norge, kommer att undersöka sambandet mellan häst och människa inom hästsporten.
– Genom att rikta utbildningsinsatser till nya studenter inom hästutbildningar i både Norge och Sverige hoppas vi kunna påverka nästa generation hästtränare och hästägare i en mer positiv riktning, säger Karin Morgan i ett pressmeddelande.

En viktig del av projektet är symbolmetoden, en internationellt uppmärksammad forskningsbaserad kommunikationsteknik, där hästar lär sig använda symboler för att uttrycka sina önskemål och behov. Eftersom hästars individuella behov förändras beroende på miljö, ålder och träning, kan metoden ge hästägare värdefull information för att fatta bättre beslut. Till exempel kan hästar signalera om de föredrar att bära täcke efter träning. Forskningsresultaten kommer att publiceras 2027. Projektet inkluderar även en digital handbok om symbolmetoden, som kommer att göras tillgänglig för alla intresserade.

Källa: Agria

Foto: Agria