För sjunde året presenterar Chalmers tekniska högskola, i samarbete med Gothenburg horse show, projektet Chalmershindret, där studenter konstruerar och utvecklar tekniska lösningar för att mäta aspekter av banhoppning. I årets upplaga införs mätpunkter vid två hinder på banan för att åskådliggöra tiden som ekipage spenderar i luften över dessa två hinder samt tiden det tar att rida sträckan mellan hindren.

Sedan 2016 har ingenjörsstudenter vid Chalmers utvecklat mättekniker som presenteras under GHS. Sedan starten har flera olika tekniker presenterats, och under förra året utvecklades tekniken för första gången till att inkludera fler än ett hinder, genom att mäta mellantider. Årets teknik bygger vidare på förra årets koncept, som formades i samråd med tävlingsledare Tomas Torgersen och förbundskapten i hoppning Henrik Ankarcrona, genom att med en innovativ mätteknik även inkludera ekipagets tid i luften som en parameter till analysen.

Genom avancerad dataanalys av markvibrationer undersöks nu om tiden i språnget är en avgörande faktor. Hur påverkar ett kortare vägval tiden i luften – måste hästen backa av mer och därmed spendera längre tid i språnget? Eller har tiden i luften mindre betydelse jämfört med hur snabbt ekipaget rör sig på marken? Kan tiden i luften ha en strategisk betydelse? Med ny kunskap kan ryttare och tränare få värdefulla insikter som kan bidra till framtidens strategier inom banhoppning.

För att med hög precision identifiera den exakta tidpunkten för avstamp och landning har inspiration hämtats från mätning av seismisk aktivitet. När en häst galopperar och hoppar uppstår markvibrationer – likt en mindre jordbävning. Genom att mäta dessa vibrationer med geofoner, som vanligtvis används inom både seismologi och infrastrukturundersökningar, kan tidpunkterna fastställas och extraheras med hjälp av AI-baserad inlärning.

I år lanseras även en spännande nyhet som syftar till att ge åskådarna under Gothenburg Horse Show en helt ny dimension av tävlingarna. Genom publiktävlingar ökas inblicken i de tekniska aspekterna av sporten samt delar och sprider intresset kring hur teknologi kan användas för att analysera sportsliga prestationer. Publiktävlingarna kommer att finnas tillgängliga via Chalmershindrets instagram. 

Källa: GHS

Pressfoto: Fredrik Jonsving