När ännu en historia om arbetsgivare som inte erbjuder personalen rimliga villkor dyker upp blir jag bara trött. Gång på gång får vi ta del av historier om villkor liknande dem som fanns på 1980-talet, då jag själv jobbade som hästskötare ett par år. Men samtidigt har det blivit förbättringar. 

Hippologutbildningen är en högskoleutbildning. Det finns yrkesprov för hästskötare. Vid internationella tävlingar och mästerskap lyfts även hästskötarna fram som en del i teamet, det namnen på ryttaren, hästen och groomen som syns på tv-skärmar och jumbotroner. Professionella ryttare på toppnivå i dag är allmänt kända då svensk ridsport, hoppningen i synnerhet, vunnit stora framgångar. Därmed har de ögonen på sig och ”måste” agera på ett korrekt sätt gentemot sina anställda.

Historierna tar aldrig slut
Men trots det kommer nya historier fram i dagens ljus. Det handlar om oacceptabla arbetsvillkor, övergrepp och oombedda närmanden. Det händer i stall hos arbetsgivare som är helt okända, hos de allra mest välkända och allt däremellan.

Måste erkänna att det är ett problem
Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, jobbar bland annat med arbetsmiljöfrågor inom hästnäringen. Samordnare är Elin LeeApple. När Equestrianwords når henne har hon helt nyligen föreläst om just arbetsmiljö och arbetsvillkor på Hippologprogrammet.
– Första steget är att erkänna att det finns ett problem i näringen, säger hon.
Hon tycker att det har blivit bättre och ser flera anledningar till det.
– Det kommer att tryck från de som är unga i dag. De tolererar inte samma behandling som unga gjorde förr. De ställer högre krav på företagen och jag hoppas att det sätter mer press på näringen som gör att förändringen går snabbare. 
Hon pekar också på att om ingen vill jobba i hästbranschen blir det problem.
– Vi måste ha folk som vill stanna kvar i näringen. Då behövs en större medvetenhet och större förståelse för arbetsvillkoren och hur de är utformade från både arbetsgivare och anställda.

Boende och mat ska redovisas
Många får ”gratis” boende och stallplats i sin anställning. Men det är en förmån och även det ska arbetsgivaren betala skatt och sociala avgifter för.
– Man har också skyldigheter när man hyr ut boende så då kommer ytterligare lagstiftning in, säger hon.
I det fall som Equestrianwords senast skrev om, läs artikeln HÄR, handlade det om en tjej som kom från ett land utanför Europa för att jobba i Sverige. Där krävde Migrationsverket en minimilön för att ge arbetstillstånd. Men i övrigt finns ingen krav på minimilön i Sverige. 

Långsam förändring
Elin LeeApple förklarar att HNS jobbar strategiskt med de här frågorna.
– Det går inte fort men det pågår en förändring, säger hon.
Bland annat erbjuder Hästsportens Folkhögskola utbildningar för hästföretagare just om rollen som arbetsgivare och vad det innebär för skyldigheter.
– Tyvärr motsvarar inte efterfrågan på dessa utbildningar behovet av dem, konstaterar hon.

Sara arbetade i 18 månader utan lön: ”De krossade mig”

Av Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock