
Ridsport, och hästsport i allmänhet, är under kritisk granskning utifrån såväl som inifrån. Sportens ”sociala licens” är i fara när samhällets värderingar inte stämmer överens med de skandaler som slås upp stort i media. Detta menar Jessica Stark, ansvarig för kommunikation och samhällsanalys på World Horse Welfare under Horse Welfare Summit på Flyinge.
Vad har då hästsportens Social License to Operate att göra med dig? Begreppet SLO (Social Licence to Operate) har ingenting med någon officiell lag att göra utan är ett informellt kontrakt mellan samhälle och utövare som avgör om något är accepterat eller inte. SLO kommer från 70-talet och australiensisk gruvindustri som inte längre hade allmänhetens förtroende och stängdes ner. SLO innebär alltså att all form av verksamhet behöver samhällets godkännande på något sätt. Det måste vara socialt accepterat att fortsätta, alltså finnas en form av ”social licens” att vara aktiv.
Häst, djur och människa, då och nu
Hästen har gått från att i forntiden vara mat, till arbetsredskap till nutida fritidskamrat och husdjur i höginkomstländer. Fortfarande arbetar de flesta hästar i världen i människans tjänst, de är inte fritids- eller sporthästar. Samhällets syn på djur i underhållning har ändrats, särskilt i västvärlden. Vi har inte längre elefanter på cirkus, valjakt har nästan upphört och svenska galopphästar tävlas utan spö sedan 2022. Avslöjanden om missförhållanden i stall och på tävling slås upp stort i media. Vad ser då allmänheten av hästsport? Dramatiska scener med blödande munnar, hårt åtdragna nosgrimmor, blödande sår efter sporrar, hästar som störtar i hinder…
Framtiden
Vad säger Jessica Stark om hästsportens framtid? Jo, sporten måste sluta upp med att vara defensiv och istället vara transparent och möta kraven på hästvälfärd. Hästsporten behöver ta initiativ och visa vad vi håller på med och varför. När samhället tar avstånd från något kan det mycket väl bli helt förbjudet på sikt. Enligt Jessica Stark kan brytpunkten vara närmare än vad utövare inom hästsporten vill tro, alltså den punkt när samhället inte tolererar hästsport längre över huvud taget. Hästsporten måste bevisa att den är värd att lita på – vara transparent, kompetent och trovärdig.
Vad kan du själv göra?
Det är viktigt att hela tiden fortsätta lära sig, ta del av ny forskning och att använda etiska och evidensbaserade metoder i hästens träning, skötsel och tävling. Alla som håller på med hästar måste tänka på hästens välfärd och ha en helhetssyn på hästens mentala och fysiska hälsa. Jessica Stark framhåller de tre viktiga F-en: Friends, Forage, Freedom, men hon lägger också till ett fjärde – Fun! Hästar behöver artfränder, kunna röra sig någorlunda fritt, söka mat – men också ha roligt!
Slutligen, hästsporten kan ha en stark framtid om förbättringar görs så att hästmänniskor kan leva upp till samhällets värderingar och förväntningar vad gäller etik och välfärd för våra hästar. Som Jessica Stark säger, vi har alla ett ansvar för att visa att det vi gör med våra hästar baseras på förståelse och respekt. Då kan vi kommunicera vad en bra häst-människa-relation är.
Fakta:
World Horse Welfare har funnits sedan 1927. Organisationen arbetar med hästvälfärd för hästar i nöd, hästar i sport- och fritidsverksamhet samt hästar i arbete/produktion. World Horse Welfare samarbetar med myndigheter, universitet och liknande över hela världen. Man har fyra inriktningar: omvårdnad, forskning, utbildning och inflytande.
World Horse Welfare stödjer en etisk och ansvarsfull ridsport. Organisationen är rådgivare till FEI, organisationer för rid- och galoppsport i Storbritannien med flera. Jessica Stark själv var medlem i FEIs kommission för hästvälfärd under dess arbetsperiod 2022-2023.
worldhorsewelfare.org
Equine ethics & wellbeing commission, FEIs kommission för hästvälfärds rapport ”A good life for horses” släpptes i november 2023 där man formulerat en vision för hästen i ridsport i framtiden.
https://equinewellbeing.fei.org/key-documents.html
Text och foto: Lotta Karlsson