Stoppa kvarkan är en årlig kampanj med målet att minska antalet utbrott av kvarka hos hästar. Utbrott kan medföra att anläggningar måste stänga i flera veckor eller att hästtävlingar måste ställas in.

Kvarka är en smittsam och smärtsam sjukdom hos hästar som också kan leda till dödliga komplikationer. I genomsnitt drabbas ett nytt stall av kvarka i Sverige varje vecka – det är mer än tio gånger vanligare än hästinfluensa. Ridskolor och arrangörer drabbas ekonomiskt samtidigt som elever inte får rida och tävlingsryttare och travhästar får stanna hemma. Årets kampanj Stoppa kvarkan har fokus på fyra enkla åtgärder som sammanfattas med ”Gör det som är BÄST för din häst.”

B: Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka

Ä: Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd

S: Separera, isolera och signalera snabbt

T: Tempa och ha koll på din häst

– För varje år med kampanjen kommer vi närmare ett kvarkafritt Sverige. I år lyfter vi vaccinfrågan, för man behöver kombinera smittskydd och vaccination så att hästar slipper bli sjuka. Vaccination mot Streptococcus equi har visats ge högt skydd mot kvarka, vilket besparar hästarna mycket lidande, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, på hemsidan.

Källa: SVA

Equestrianwords kommer att bli en betalsajt under tidig sommar. Vi hoppas att du följer med oss!
Du kommer att kunna prenumerera men även köpa separata artiklar för läsning.

En annan sportsajt är hockeysajten Raka Puckar där journalisten Henrik Leman skriver. Han har inspirerat oss att komma igång och vi tackar så mycket och länkar såklart till hans sajt.

Din annons kan synas här!

Kontakta oss för mer info!