Det är ideella krafter som får tävlingsverksamheten i Ridsportsverige att gå runt. Klubbarna jobbar på så gott de kan men ibland får man helt enkelt ihop det. ”Varför inte bli bättre på att hjälpa varandra?” tänkte Sofie Lillemose och startade Facebook-gruppen Funktionärsbanken – ridsport. Vi kontaktade Sofie för att få veta mer.

Hej Sofie, hur ser ditt eget hästliv ut?
– Jag bor på en liten gård utanför Våxtorp i södra Halland. Jag har två egna hästar hemma på gården och tränar hoppning och lite fälttävlan på lätt nivå. Jag är sen flera år engagerad i Björbäcks ryttarförening. Vi är en mindre klubb som i regel har två stora tävlingar om året på nationell nivå.

I Funktionärsbanken kan klubbar och föreningar söka funktionärer till tävlingar och andra arrangemang. Hur kom du på den idén?
– Tanken på en funktionärsbank kom häromdagen när jag satt och körde bil. Jag är själv hästnörd och ut i fingerspetsarna. Tycker om att engagera mig och har flera gånger ställt upp som funktionär för andra klubbar. Det är så fantastiskt roligt och ger så mycket tillbaka så jag hoppas att fler ska tänka utanför boxen och sträcka ut en hand till andra klubbar som behöver hjälp. Förhoppningsvis leder det ju också till att din klubb får hjälp den gången ni behöver det!

Riktar Funktionärsbanken enbart till klubbar och föreningar och deras medlemmar?
– Nej, jag vill också nå ut till de som kanske inte har någon direkt anknytning till någon klubb eller förening längre men som ändå gärna hjälper till. Före detta ponnyföräldrar eller pensionärer till exempel .

Varför just Facebook?
– Det ska vara enkelt för föreningarna att nå ut till människor som är intresserade av att hjälpa till och det ska vara enkelt för dem som gärna hjälper till att hitta klubbar som behöver hjälp. Kan vi bara hjälpa till att hitta en extra funktionär till en tävling så har vi iallafall gjort något!

Funktionärsbanken har bara funnits några dagar men har redan några hundra medlemmar/gillare. Vet du om det skett några matchningar ännu?
– Den respons jag har fått har varit mycket bra men eftersom det är så nytt så vet jag inte om vi har gjort någon matchning funktionär/förening ännu. Vi har flera som redan har lagt ut ”sökesannonser” Min förhoppning är att det ska nå ut till hela Sverige!

Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Privat

Funktionärsbanken – ridsport på Facebook