När hästfolket i april åter igen samlas för Gothenburg Horse Show i Scandinavium och hästmässan EuroHors i anslutande Svenska Mässan står tekniken i centrum.  Innovationer, uppfinningar och smarta lösningar på praktiska problem, med andra ord; HorseTech.

Annika Ridington och Elisabeth Carlund, grundarna av HorseTech of Sweden, plattformen för den tekniska utvecklingen inom ridsporten, vill uppmuntra till nya idéer och innovation och – inte minst – få ryttarna att upptäcka tekniken och använda den.

Under GHS-dagarna arrangerar HorseTech of Sweden ett flertal olika workshops på plats som till exempel interaktiv käpphästhoppning för unga där varje hinder är en del i Business Model Canvas och där man slutligen har nått fram till en egen affärsplan för sin idé vid det sista hindret. Andra exempel på workshops är, fördjupning i hur man går från idé till tillväxt, uppstart och utveckling med mera.
– Det handlar om uppstart och utveckling av bolag där vi tar fram en roadmap, en visuell förklaring kring företagsamhet och vad det finns för stödfunktioner inom regionen, säger projektledare Anya Ernest.

Västra Götalandsregionen och Svenska Mässan är en del av satsningen HorseTech Of Sweden.

Ett urval av HorseTech vid hästmässan
En stigbygel med magnet för att ryttaren inte ska tappa eller fastna i stigbygeln (Ophena), en träningsapp som mäter hästens rörelser och ger ryttaren möjlighet att analysera sitt träningsmönster, planera sin träning, kommunicera med sitt team (Equilab), en digital och global tjänst som förhindrar sadlar från att bli stulna (Sellamigo), en sensor som läser av din position på hästen och vibrerar när du är ”ur position” (RideQ), en app kopplad till en intelligent kamera som bl.a skickar larm om hästens rörelsenivå avviker från det normala (Videquus) med flera.

Foto: Anna Carlsson-Käck