Mörkret är här och skymningen kommer snabbt. Det finns faktiskt dagar när det liksom aldrig blir riktigt ljust. Syns du?

Som ryttare i trafiken har du alltid ett ansvar gentemot dina medtrafikanter. Att använda reflexer är en enkel och förhållandevis billig livförsäkring. Att ge sig iväg ut på vägarna till häst utan reflexer eller lampor och sedan komma tillbaka och ha åsikter om att bilisterna inte saktar ner är argument som faller platt. Att synas i mörker kan tyckas vara en självklarhet men varför inte slänga på sig en reflexväst även dagtid?
– Jag är uppfostrad i ett ordningsamt kollektivstall där alla tog det säkra före det osäkra. Reflexer och lampor var en självklarhet och vi såg ut som riktiga julgranar ibland när vi red ut, även i dagsljus. Och när så min dotter började följa med till stallet och blev intresserad fick hon det naturligt. Det har aldrig funnits något alternativ. Du kan inte tvinga på dina barn reflexer om inte du själv använder det, säger en mamma när ämnet reflexer tas upp.

Nyttigt om att synas i mörker

  • Leder du hästar i gryning, skymning eller mörker, på eller över vägen till och från hagen? Med en reflexväst syns du bättre!
  • Med en pannlampa ser du ordentligt och får båda händerna fria vid exempelvis in- och utsläpp i mörker. OBS! Hästar som inte är vana vid pannlampor kan kräva viss tillvänjning.
  • En reflexväst kan rädda livet på både dig och din häst under jaktsäsong, även dagtid. Vem vill bli tagen för en älg?
  • Häng en reflexväst eller ett reflexkoppel innanför stalldörren. Då påminns du om dem på väg ut på din ridtur.
  • Har du grimma på Brunte i hagen? Med en reflexgrimma vet du att han syns bättre vid en eventuell rymning och du hittar honom dessutom enklare i hagen efter mörkrets inbrott.
  • Reflexer är färskvara. Se över dem ofta och byt ut de som börjar tappa stinget.
  • Hästens benreflexer ska fästas lågt på alla fyra benen. Har du bara två benreflexer ska de fästas på hästens vänstra benpar, (eftersom du rider på höger sida).
  • Lampor och reflexer med ljus/reflex åt två håll, ska fästas med rött ljus/reflex bakåt.
  • En anspänd vagn ska vara reflexmärkt med två röda positionslykor och två röda reflexer bak, en vit positionslykta fram samt orange sidomarkering. Vagnen ska även märkas som långsamtgående fordon (röd triangel).

Text & foto: Anna Carlsson-Käck

Källa: www.vagverket.se, ”Hästar i trafiken” utgiven av Svenska Ridsportförbundet