Jenny Talinsson1wp
(Favorit i repris) Tävlingssäsongen är snart slut. Men under jullovet kan man träna på att få hästen att glänsa som ett proffs. Här kommer tips från proffset Jenny Talinsson. Jenny har arbetat som hästskötare under tre olympiska spel med hästarna Amiral, Cardento och Jaguar Mail.

För att få en häst att glänsa så handlar det om att ha en snygg vardagshäst som sedan får extra finess. Så välryktad och ren är nummer ett. Tvätta.kanske tvätta två gånger för att få manen och pannluggen riktigt rena. Gråa delningar i manen sänker vilken flätning som helst.

Det behövs bra grejor: Svamp vatten, pall, sax, gummisnoddar, kam  och sprayer

Tipsen för det lilla extra. Groomtips1wp
1. Putsa ben, huvud, och nacken. Det är de små detaljerna som gör det lilla. Jenny ser till att spretande hårstrån försvinner. Särskilt vid nacken, där huvudlaget ska ligga. Försök att inte klippa för långt, ofta blir det bara längre och längre. Det blir svårt att knoppa sedan. Öronhår ska bara putsas lite grann, det som sticker ut. De långa hårstråna på nosen klipps inte längre.

2. Svansen. Hur den trimmas beror på vilken gren hästen tävlas i. Hopphästar har kortare svansar som inte heller ansas upptill vid roten. Dressyrhästen har längre svans och där klipper gärna Jenny sidorna för att visa svansens lyft. Kom ihåg att lyfta svansen med minst en handsbredd när du ska klippa, så den inte blir för kort.

3. Manen klipps lite olika beroende på hur den och halsen ser ut.  Jenny klipper oftare manen än att hon rycker den. När man klipper så blir det färre korta hår att ta hänsyn till vid knoppningen. Klipp gärna i en liten båge uppåt. Detta för att underlätta vid knoppningen att där manen är tjockare så blir den lite kortare.  Klipp ordentligt och ryck bara om det behövs för att få manen lite tunnare. men  klipp inte ur manen för att få den tunnare. Har manen svårt att ligga ner sedan så tofsa den! Låt  tofsarna sitta under natten Groomens tips4

4. Knoppning. Den kanske viktigaste delen i Jennys tips. Öva öva öva! Disciplin och lite mode påverkar lite antalet knoppar. Hopphästar har oftare fler knoppar. Blöt ner manen, mät med kammen så du får lika stora knoppar, dra ner ordentligt och fläta hårt. Vik upp änden och fäst med en eller två gummisnoddar. Fäst sedan ytterligare en gummisnodd i änden med ett par varv. Sedan RULLAS knoppen upp genom gummiloopen och fästes upptill genom att snodden spänns runt upptill , dock inte på knoppen utan bakom. Det ska bli små golfbollar och inte kanelbullar.           Groomen5wp

5. Avsluta med olja på hovar och runt ögon och nos. Spraya eventuellt svansen igen eller använd lite olja där också. På sommaren kan det vara bättre att använda mera siliconpreparat än ren olja. Spraya inte kroppen med glansspray utan bara svansen.

Text och bild: Lotta Gyllensten.

Artikeln tidigare publicerad i Tidningen Ridsport