Vi lyfter en favorit i repris från när dressyrnestorn Kyra Kyrklund höll en av sina bejublade clinicer på Flyinge vintern 2017.

”När Kyra Kyrklund kommer tillbaka till sin gamla arbetsplats Flyinge, och håller clinic ja då kommer också publiken. I drygt fem timmar satt hundratals intresserade tysta och stilla och tog till sig varje ord av den enorma kunskap som Professor Kyrklund delade med sig av. Till sin hjälp hade hon ett gäng duktiga ryttare och lånehästen Dexter som hon själv red. Hon inledde med ett resonemang runt utvecklingen av dressyrsporten och de förändringar som skett i den svenska hästaveln. Och med lite oro för att mycket kunskap går förlorad.
– Det finns hästar som inte har naturlig talang och då måste vi ryttare kunna utbilda dem.
– Att få nordsvensken att trava fint på volten kan ge samma tillfredsställelse som att rida Grand Prix på en dressyrtalang.
– Alla hästar går att utveckla och få att bli bättre.

Vikten, sitsen och skänkarnas placering "förr red alla i sverige med för långa stigläder" FOTO:LottaGyllensten/LottaPictures

Vikten, sitsen och skänkarnas placering
”förr red alla i sverige med för långa stigläder”
FOTO:LottaGyllensten/LottaPictures

Moa Sundelöf med Dancing Daylight red i första passet för Kyra Kyrklund FOTO:Lotta Gyllensten/LOTTAPICTURES

Moa Sundelöf med Dancing Daylight red i första passet för Kyra Kyrklund
FOTO:Lotta Gyllensten/LOTTAPICTURES

fantastiskt kroppspråk Kyra Kyrklund FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

fantastiskt kroppspråk
Kyra Kyrklund
FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Först ut att rida under Kyras vakande öga var ponnyryttarna Sahra Edseth Solbakken på Valerossi (e. Valido) och Moa Sundelöf på HB Dancing Daylight (e. HB Daylight). Det var mycket med händer, placering över hästen och att inte klämma så mycket med skänkeln. Kyra vill gärna ha en fjäder mellan skänkel och häst. Tufft att rida för en så uppmärksam publik men också nyttigt för alla unga tjejer på läktarna som fick se att allt är inte självklart även om man har nått de högsta klasserna och haft stora framgångar med sin ponny. Eva Fahlbrinks Dexter (e. Westpoint) fick ny ryttare under clinicen. Kyra satt själv upp på valacken och visade hur man bland annat tränar piruetter. Och hur man tar hjälp av ett kort ridspö för att understryka vad man begär av sin häst.

–Jag använder ett vanligt, enkelt som man kan köpa överallt för tjugo kronor, man behöver inte alltid de långa dressyrspöna.

Kyra Kyrklund Clinic 2017 här rider Kyra Eva Fahlbrinks Desxter FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Kyra Kyrklund Clinic 2017
här rider Kyra Eva Fahlbrinks Desxter
FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

KyraKyrklund_LGw-8

Kyra Kyrklund Clinic 2017 FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Kyra Kyrklund Clinic 2017
FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

(I pausen var ridsportsbutiken på Flyinge öppen och full av kunder. Kön till kassan var lång och nog köptes de korta spön här också. Kyra inspirerar.) Hoppryttaren Alexander Zetterman var med. Stoet Berdina, som går 1.50-hoppningar och är e. Untouchable, har inte samma inställning till ryggningar som sin ryttare. Stoet blir stressad och nervös. Kyra Kyrklund visade hur man kan träna på att flytta in bakbenen, träna, hålla koll i spegeln och se till att bakbenen är där man vill ha dem och hur detta sedan går vidare med ryggningen.

Alexander visade gång på gång hur man ska göra och fick så småningom det hela att fungera. Kyra Kyrklund talar ju med hela kroppen när hon undervisar och håller sina clinics, hon är inte heller rädd för att tala klarspråk. Som till exempel;
– Sitt på skinkorna, spänn dem inte, du måste släppa ner analringen i sadeln! Ja, det är något som vi alla har, fortsatte hon efter publikens lite försiktiga reaktion.

Kyra inbjöd också till frågestund, de som ville fick skriva ner frågor och så försökte hon besvara dem under clinicens gång. Hon påpekade dock att det ibland inte finns klara svar. Att rida sin häst väl är ju en fråga om känsla, känsla är något man upplever själv. För att utveckla sin känsla kan man ta till olika hjälpmedel. Till exempel en enkel rem om hästens hals. En hand i remmen skapar mer stabilitet i den handen.

Kyra Kyrklund Clinic 2017 Mia von Essen med Invoice "använd halsrem" FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Kyra Kyrklund Clinic 2017
Mia von Essen med Invoice
”använd halsrem”
FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Kyra talade sig också varm för den gamla övningen framdelsvändning, inte så populär idag men ett bra sätt att lära sig att flytta hästens bakdel. Att man skumpar i sadeln i trav är ingen katastrof, enligt Kyra. Det gäller bara att utnyttja det där skumpandet rätt.
– Titta på Isabell Werth till exempel. Hon har gjort skumpandet till en konst och ett verktyg till att skapa mer energi. Eva Fahlbrink på Amberson (e. Don Primero) och Susanne Oberlies på Frequens (e. French Kiss) avslutade dagen genom att visa hur man tränar byten, från byte i vart fjärde till byte i varje steg. Trevligt att se hästar som gått den långa vägen med ambitiösa och superkunniga ryttare. På frågan om vad man ska titta på när man köper en bra häst, förklarade Kyra det mesta om exteriör, halsansättning, gångarter med mera.
– Men det är viktigt att man blir kär i hästen också, avslöjade denna fantastiska professor i ridkonsten som avtackades med stående ovationer på Flyinge.

Kyra Kyrklund Clinic 2017 publiken fick testa lite övningar FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Kyra Kyrklund Clinic 2017
publiken fick testa lite övningar
FOTO:LottaGyllensten/LOTTAPICTURES

Text: Eva Österlund
Foto: Lotta Gyllensten/LottaPictures