– Frukostridning, hur kul som helst, god vän från ”vår” gemensamma ridklubb är full av entusiasm. – Häng på. Du måste! Tjaa, mjaee! Mina argument om att vara för tjock och för tung viftas bort. När jag påpekar att det var drygt tio år sedan senaste ridturen så är det ingen som ens lyssnar. Testar idén på flera andra vänner, alla gillar tanken. Så mycket att jag själv börjar tänka om. Varför inte?

Dressyrprogrammen -kanske överkurs.

Dressyrprogrammen -kanske överkurs.

Har man ridit mycket under ungdomen och den yngre medelåldern och haft ridlärare som KG Svensson och Elisabet Lundholm – då borde det ju gå vägen. Några kunskaper borde väl finnas kvar, det är väl inte värre än att cykla och det kan jag ju fortfarande. Och jag kan ju rida i skritt om det blir för jobbigt. Funderar! Hur var det nu? Sitta ner på rätt ben. Check! Galoppfattning. Check! Enklare form av skänkelvikning. Check! Vägar och möten i ridhus. Check! Kratsa hovar. Check! Jag gör det, tamigfan! Men vad ska jag ha på mig?

Eurostar - ridbyxorna som jag fortfarande kan knäppa - utan att ligga på golvet.

Eurostar – ridbyxorna som jag fortfarande kan knäppa – utan att ligga på golvet.

Ridbyxorna, modell ä fanns kvar på vinden. Det får gå.

Skorna - hittade dem i något begagnat skick. Men ändå.

Skorna – hittade dem i något begagnat skick. Men ändå.

Ridskor? Stjäl makens som är tre nummer för stora och stoppar papper i tårna, alternativt gräver fram mina gamla trogna kängor, var de nu är. Utbudet av ridkläder och skor i det här hemmet har helt klart minskat med åren. Upptill blir det så att säga värre. Sport-behå – var f-n är den? Tröja eller skjorta – vad är coolast?

Ridhjälm med antikvärde. Snygg (!) men icke godkänd!

Ridhjälm med antikvärde. Snygg (!) men icke godkänd!

Och så hjälm. Den gamla med gummiband runt hakan slängdes i sista flytten, i den andra, urgammal den också, har någon eller några, smaskat i sig stoppningen av skumgummi. I den tredje sticker mina öron ut på ett mycket oseriöst sätt. Det här var illa! Hoppas på lånehjälm modell större. Packar ihop och laddar upp med minnen från förr; Gamla ridmärkena. Terränghoppning. Vattengalopp runt Knösen. Fullt ös på nyslagna ängar i Klagshamn. Midnattsridning över stock och sten i norra Bohuslän. Hopptävling på Stortorget i Malmö. Vilka tider – så underbart det var ändå med hästarna, sommar som vinter. Vad hände? Jag försov mig till både ridning och frukost. Men snart så är det fredag – då försöker jag igen!

Text och foto: Eva Österlund

Fakta: Den här frukostridningen finns på Klagshamns Ryttarförening strax utanför Malmö, men det är många andra klubbar runtom i landet som kan erbjuda detsamma. I Klagshamn är upplägget så här: Start 8.00 med en uppmjukande skrittrunda i närområdet, därefter lärarledd lektion i ridhus. Efter lektionen fix och uppsläpp av hästarna och sedan dags för frukost. De som är intresserade anmäler sig via mail inför varje vecka, pris 250 kr. I Klagshamn måste man vara ute i god tid, det här har blivit populärt och mycket uppskattat.