Toppryttaren Peter Spahn från Holland rider internationell grand prix på frieserhästar. Nyligen höll han en uppskattad clinic i Sverige, på Stora Askerö Gård norr om Göteborg. Nu hoppas arrangören på att det ska bli ett regelbundet och återkommande arrangemang.

Peter Spahn instruerar Anna Linnér på frieserstoet Ysolde af Riddarhagen (f 2007 e. Maiko 373-Meier).

Peter Spahn instruerar Anna Linnér på frieserstoet Ysolde af Riddarhagen (f 2007 e. Maiko 373-Meier).

Peter Spahn är bland annat känd som den första ryttaren i världen som ridit en frieserhäst i världscupen. Han har tävlat flera gånger i Sverige, både vid Gothenburg Horse Show och Stockholm International Horseshow. Hemma i Holland tränar han och tävlar både frieserhästar och varmblod upp till grand prix-nivå. En helg sent i augusti samlades elva dressyrekipage på Stora Askerö Gård, några mil norr om Göteborg, för att ägna två dagar åt ridning och för att få ta del av Peter Spahns kunskaper. Både frieser och halvblod fanns representerade och Equestrianwords når arrangören, tillika gårdsägaren, Hanna Ericson några dagar efter avslutad clinic. Hon är väldigt nöjd med hur allt avlöpte:

Från lätt till medelsvår
– Ja, jag är jättenöjd! Och jag tror att även alla deltagare var det. Här fanns ekipage på olika nivåer, från lätt klass upp till MSV:B och det fungerade bra. Alla red ett pass om dagen för Peter, och tack vare hjälp från mina barn och inackorderingar hann jag själv vara med och rida också.

Alice Arvidsson på frieserstoet "Sessan" (Zusanne van de Dollen f 2007 e. Ulbert 390-Jurjen).

Alice Arvidsson på frieserstoet ”Sessan” (Zusanne van de Dollen f 2007 e. Ulbert 390-Jurjen).

På lånad häst Alice Arvidsson deltog i clinicen på lånefriesern Sessan (Zusanne van de Dollen f 2007 e. Ulbert 390-Jurjen). Alice och Sessan debuterade LA tidigare i somras och målet är MSV:C under hösten.
– Vi fick hjälp med framförallt skolorna och hur jag ska få Sessan att hantera sin stress. Jag kände verkligen att jag kom åt henne på ett helt annat sätt än tidigare och Peter var så glad och lättsam. Det var en mycket givande clinic.

Amanda Rydén på Con Brio SWB (f 2011 e. Connaisseur-Schwadroneur).

Amanda Rydén på Con Brio SWB (f 2011 e. Connaisseur- Schwadroneur).

Amanda Rydén, som red sin egen Con Brio SWB (f 2011 e. Connaisseur-Schwadroneur) håller med:
– Mina förväntningar inför helgen var ganska höga och jag är jättenöjd! Peter var väldigt pedagogisk och han gjorde allt så lätt även om det egentligen var svårt. Jag har fått massor med tips både i grundarbetet och hur vi ska arbeta för att gå framåt mot de lite högre målen. Nu vet jag vad vi kan jobba emot även om vi inte är där riktigt ännu.
Hade du några särskilda ”problem” du ville ha hjälp med?
– Jag ville få hjälp med att få olika övningar som övar upp Brios balans, att han ska stärka och bära upp sig mer. Jag ville även få hjälp med galoppfattningarna då han gärna lyfter upp huvudet.
Vad har du och Brio för mål framöver?
– Vi ska först komma ut på några tävlingar till i höst och sedan jobba mycket med balans och bärighet i vinter och även snäppa upp oss lite till. Nästa år ska vi gå ut ännu starkare för att om något år, till nästa höst, starta MSV:C.

Det blir en repris i vår
Den lyckade clinicen gav mersmak, inte bara hos deltagarna utan även hos arrangören. Hanna har redan planerat för en repris tidigt i vår. Tanken är att Peter Spahn ska komma till Stora Askerö Gård åtminstone två gånger per år. Har du fått blodad tand nu Hanna?
– Ja, det kan man kanske säga. Men vill man själv nå upp till grand prix-nivå måste man ligga i, skrattar Hanna och fortsätter:
– Skämt å sido, det här har varit väldigt roligt och mycket inspirerande. Självklart vill vi göra om det. Jag såg Peter Spahn för första gången under Göteborg Horse Show för flera år sedan. Långt senare köpte jag frieserhingsten Gigantisch van Vaya (f 2010 e. Anders 451- Felle 422) som utbildats av Peter Spahn och när det var dags för vidareutbildning skickade vi Gigantish till Peter igen, berättar Hanna. När hon förra året deltog i en clinic i Danmark med Peter Spahn såddes fröet om att arrangera något liknande hemma på Stora Askerö Gård:
– Peter är en mycket engagerad och efterfrågad instruktör. Det känns fantastiskt roligt att ha haft honom här och att han vill komma hit igen.

Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Privat

Hanna Ericson på Foppe fan't Kroese Beamke (f 2009 e. Aan 346-Olof 315).

Hanna Ericson på Foppe fan’t Kroese Beamke (f 2009 e. Aan 346-Olof 315).

Malin Kehlet på den godkända frieserhingsten Gigantisch van Vaya (f 2010 e. Anders 451-Felle 422).

Malin Kehlet på den godkända frieserhingsten Gigantisch van Vaya (f 2010 e. Anders 451-Felle 422).

Dressyrdomare Sylvia Håkansson på hannoveranaren Don Boy f 2010 e. Dancier-Don Frederico.

Dressyrdomare Sylvia Håkansson på hannoveranaren Don Boy f 2010 e. Dancier-Don Frederico.