Kadrilj från Flyinge under DUS dagenFOTO:LOTTAPICTURES Hoppclinic med Hannes Melin, sitsträning, distansritt, kür med mera. Gänget i DUS, Skånedistriktets ungdomar, hade fått till ett riktigt trevligt program när man ännu en gång bjöd in till Ungdomsdag i Flyinges stora ridhall.   Mycket folk, nästan lika många som när Rolf-Göran Bengtsson var här för några veckor sedan. Ute på parkeringen var det en lång rad bussar. Långväga gäster ville också vara med på Flyinge en sådan här dag. Ridsportens framtid satt på läktarna, mest tjejer förstås och så en hel del mammor och någon enstaka pappa. Och så vi andra som smugit oss med på detta arrangemang som fortfarande är gratis för alla, helt fantastiskt. Hannes Melin inledde med att guida runt i hoppträningens mysterier. Dels red han själv två hästar och så visade han även på ett tredje ekipage hur det ska gå till. Hur man hoppar, svänger, rider emot, tänker och lyckas. Bra? Självklart! Kanske till och med för bra, för fokuseringen bland publiken föll snabbt. Det var liksom roligare att kolla på mobilen, ta selfies, snacka med kompisarna och kolla hur lång kön till fikat var. Synd att inte till hundra procent ta chansen att lyssna när proffsen talar! Men när Flyinges Christina Eghall talade om att sitta rätt, ha balans, påverka – då växte intresset igen. Det här kunde man kanske ta till sig lite bättre än att räkna galoppsprången mot kombinationer. Distansritt kan man ha många åsikter om, helt klart är att de som håller på med detta i Sverige verkligen brinner för sin sport. Några av dem gjorde också en mycket trevlig uppvisning i Flyinge, där man framför allt visade vad som verkligen händer i start och målområde, hur hästarna kollas och sköts om och springer upp inför en skarpögd veterinär.

Foto: Eva Österlund

Flyingepubliken fick se exakt hur det går till när distanshästarna går in och blir kontrollerade i målfållan.Foto: Eva Österlund

Mest är det ju arabiska fullblod som används men islandshästen som kämpade med gänget i arenan var inte dålig han heller. Och en kunnig speaker menade att man kan ha vilken sorts häst som helst om man vill pröva på den här grenen. Så över till Flyinges kadrilj.

  • Har man sett det förut?
  • Ja och det är alltid bra och roligt att se många hästar röra sig i samma program till bra musik.

När man nu hade kryddat upp kadriljen med några körekipage och lite hoppning också blev det en riktig höjdare

Clara Egholmn Hebsgaard med Extrem FOTO:LOTTAPICTURES

Clara Egholmn Hebsgaard med Extrem
FOTO:LOTTAPICTURES

Kür stod det i programbladet och tanken var från början att Minna Telde skulle rida tillsammans med Clara Egholm och Eva Lundqvist. Nu blev det bara Eva och det räckte gott. Evas eller ”Tulles” historia känner de flesta till. Hur en talangfull och storsatsande hoppryttare råkar ut för en svår olycka, kommer igen mot alla odds och nu storsatsar i para-dressyr med hästen Donnergraf eller ”Pelle” som han kallas inom familjen. Eva red sitt kürprogram, Pelle var pigg och glad, nästan för pigg men ville väl visa upp sitt snygga jag inför så många beundrare. I år satsar de vidare mot de stora mästerskapen och ännu bättre procentsiffor i resultatlistorna. Dagens varmaste applåd gick till Tulle och Pelle! Ellen Rönn visade också dressyr. Tillsammans med sin godkända haflingerhingst liz. Sternbild. Supersnyggt ekipage, Ellen i gammaldags lång rid kjol, lånad av husarerna i Landskrona och Sternbild med extra fluffig man och svans. De båda var med i den svenska truppen vid haflingerrasens eget Europamästerskap som gick i Italien i september förra året.

Johanna Due Boje FOTO:LOTTAPICTURES

Johanna Due Boje
FOTO:LOTTAPICTURES

Ellen hoppas på fortsatt samarbete med den fina hingsten. Nu gäller det att få hästens italienske ägare att tycka detsamma! Stipendieutdelning hör till, så även i år. Årets ungdomsledare är Erika Hasselberg från Lomma Ridklubb och i Klagshamns Ryttarförening finns Årets ungdomssektion. Efter ett intensivt program som även innehöll uppvisning med talangfulla Johanna Due Boije och rolig hästagility avrundades dagen med körning. Duellmaraton där yngsta kusken, Victoria Persson var tio år gammal. Och körde stor häst under pappa Fredriks vakande fyrspannsögon. Mycket trevlig dag och oerhört ambitiöst och proffsigt ordnat av det hårt arbetande DUS-gänget. Det blir väl en fortsättning nästa år? För dem som missade alltihop finns chansen att se det hela på Equisport som var där och filmade hela dagen!

Text: Eva Österlund  

Eva Lundqvist

Marathonkörning under DUS dagen FOTO:LOTTAPICTURES

Marathonkörning under DUS dagen
FOTO:LOTTAPICTURES

Marathonkörning under DUS dagen FOTO:LOTTAPICTURES

Marathonkörning under DUS dagen
FOTO:LOTTAPICTURES