Vi, två definivt medelålders kvinnor, sitter i ett hav av hästintresserade, unga tjejer, lite äldre tjejer, killar, gubbar, tanter. Läktarna i Flyinges stora ridhall är inte helt fyllda men så går det också in en hel del publik här. Det är clinic med svensk ridsports största affischnamn, hoppryttaren Rolf Göran Bengtsson (vi som har varit med ett tag säger ju ”Roffe” så där självklart. Andra kör med ”RGB” – lite mer modernt kanske). Lite av en tradition har det blivit, att fira trettonhelg med just ”Roffe”, här på hans gamla hemmaplan. Det handlar om att utbilda hästar i hoppning från allra första grunden upp till Grand Prix-nivå.

 Rolf-Göran Bengtsson med Brenda Lee avslutade clinicen FOTO:LOTTAPICTURES


Rolf-Göran Bengtsson med Brenda Lee avslutade clinicen
FOTO:LOTTAPICTURES

Man undrar stillsamt – vad gör jag här? Vad gör 80 procent av den övriga publiken här? Det blir aldrig Grand Prix för de allra flesta, det blir kanske inte ens grunden. Men ändå är vi här allihop, förväntansfulla och glada. Och så kommer han då, inridande på Fecybelle, ett sexårigt sto e. Carambole. Ägd av hans hoppkollega Maria Gretzer, dagens konferencier och ”förklarare” när det blir alltför knepigt. Redan där, i den inledande uppvärmningen av denna eleganta häst inser man varför man har pyntat en ganska rejäl summa för att få vara med här och nu. Det är alltid fantastiskt att se någon som verkligen vet vad han sysslar och som kan förmedla och förklara detta till dem som inte kan lika mycket. Rolf-Göran förklarar, visar, byter galopp, rider över cavaletti, hoppar hinder. Pratar hela tiden, om det viktiga markarbetet, om att träna och rida den unga hästen på rätt sätt. Han är noga, närmast petig, något som Maria Gretzer gillande påpekade flera gånger. – Både när han rider och när han instruerar sina elever. – Vi ryttare behöver jobba mer med oss själva, kontrar Roffe. Att orka, att vara på plats i rätt tid och och inte hindra hästen utan följa med. – Om du inte har balansen i din egen kropp – då är det svårt att få hästen i balans, påpekar Maria. Hon är mycket nöjd med hur han behandlar hennes fina sexåring som är lite spänd inför den stora publiken. – Att Fecybelle är spänd är ett bevis för att hon är vaken, det är positivt, menar Roffe. På läktarna är det full aktivitet, lite i smyg. Folk antecknar, tar mobilbilder och diskuterar det mästaren just sagt, fast tyst, tyst. Man vill ju inte störa det som händer i arenan. – Det är inte varje dag man får sin häst tillriden av en OS-medaljör, menar Maria Gretzer, innan det är dags för nästa punkt.  Tre yngre ryttare kommer in, två tjejer, Alexandra Jönsson och Tilda Eldh och en kille, Dennis Johansson. De rider absolut inte dåligt, en av dem är för övrigt med i gruppen som går elitidrottsprogram på Flyinge. Ändå ser man snart skillnad, det blir ännu bättre. Hästarna ska  gå ordentligt framåt, stilla hand som ändå är stadig, hästen runt innerskänkeln och koll på yttertygeln på böjda spår. Grundkurs? Ja, kanske, men att rida inför alla de granskande ögonen runt arenan kunde nog skrämma upp den bäste och göra vilken duktig ryttare som helst spänd. Vi i den medelålders sektionen tyckte att de unga klarade sig superbra och det var säkert den gruppen som den yngre publiken lättast kunde identifiera sig med. – Kan dom så kan jag med, var nog en tanke som de flesta hade med sig när gruppen var klar. En paus i ett Flyingevenemang handlar mycket om mingel. ”Alla” var ju där och podiet bjöd inte bara på kaffe och macka utan många återfann varandra efter alla helgdagar. Och även om Skånepubliken har sett Rolf-Göran Bengtsson på banorna och på träningarna i massor med år, så vill man nog ändå vara på plats när det är clinic. – Han är ju en av oss. Samtidigt är man så stolt över att ”en av oss” har lyckats så totalt inom sin sport, man säger hej när han passerar, man är med på ett litet hörn, det är härligt! En mix av hoppryttare, Henrik Anckarcrona, Erika Lickhammer och fälttävlansryttare, dvs Niklas Lindbäck var nästa trio på tur. Niklas på hästen Cendrillion e. Milan – Ragtime Band xx, (uppfödd av Cecilia Nibér) och där tog Maria Gretzer chansen att berätta om ekipagets insatser under årets tävlingssäsong , inte minst tävlingen i Blair i Skottland.

 Rolf-Göran Bengtsson undervisar Henrik Ankarcrona med Sabreur hoppar hinder på volt FOTO:LOTTAPICTURES


Rolf-Göran Bengtsson undervisar
Henrik Ankarcrona med Sabreur hoppar hinder på volt
FOTO:LOTTAPICTURES

Vi som satt bakom ägar- och uppfödargänget till Cendrillion riktigt kände hur stolta de var över sin fina häst. Supersiffror får den här hästen i dressyren, trivs i terrängen men banhoppningen måste bli ännu bättre. –  Halvhalter, mer aktiv och så kommer det; ”Rid in under dig själv”. Jaha, hur många förstod det där egentligen? Ärligt? – Då kan den lyfta upp dig i luften kvickare och rundare, fortsätter Rolf-Göran. Jaha? – Öka frekvensen i galoppen, blir det för långa språng tappar du i höjd. Jamen, det där förstod vi nog i alla fall. Och hästen hoppar superfint! Undrar hur han kan hålla sig i form, Roffe alltså. Han är ju inte direkt ungdom han heller längre och att ha ridit så otroligt många hästar genom åren måste ju slita. Men det syns inte, han kan till och med prata obehindrat medan han hoppar hinder. Bara det. Vad letar han själv efter i den förhoppningsvis perfekta hopphästen. – Det ska vara lite blod i dem! Jaha! Det är väl klart. Oförstående pojkvän till entusiastisk hästtjej ser mycket skeptisk ut. Varför har han hängt med till denna julafton för hästfolk? Vi andra fattar och när Rolf-Göran jämför med stjärnor han ridit i de riktigt stora sammanhangen som Ninja och Pialotta, ja då hänger vi verkligen med igen. – De ska vara positiva att jobba med, de ska vilja, de ska vara korrekta exteriört. Den positiva inställningen till ”jobbet” kommer med tiden. Han pratar om om millimeterkommunikation med hästens mun, om sittkomfort och att undvika ”handridning” och att ta och ge. Pennorna går varma på läktarna, det här, det här är bara så BRA. clinic_LG-8 Nästa  gäng in, Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Sandra Carlsson! Här blir det nästan lite för bra. Clinicen övergår på något sätt till en hoppträning med landslaget. Bra? javisst men det kunde varit bättre, enklare kanske lite piggare. En kommunikation där publiken även kunde höra ryttarnas frågor och lösningar på eventuella problem hade i mina ögon och öron gett mer även om Rolf-Göran förklarar varför han lägger en bom framför eller en bom bakom hindren. Fast egentligen gör det inte så mycket. Se tre så fina och talangfulla hästar är fullt tillräckligt för många i publiken och när skimmelstoet Vera Wang och Sandra Carlsson visar sin fulla kraft – ja då kunde man nästan önska sig en ”qatarisk” plånbok. ”I’m gonna give you an offer you can’t refuse”, säger man. Direkt till vackra Vera. Vilken häst! Alltihop avslutas med att Master Bengtsson rider Brenda Lee född 2008 e. Camargue, skimmelstoet som redan har massor med meriter och tog titeln Morgondagens stjärna vid senaste Ryttargalan. Nya trix, ny proffsig ridning, nya tips och förklaringar. Då har det gått många timmar sedan starten och man undrar hur han orkar. Att hålla ångan uppe och få en svensk publik att sitta kvar i bänkarna tills allra sista minuten. NU fattar vi det här med hoppning!! Noterat:

  • Att Maria Gretzer är lysande som kommentator. Lagom lättsam, otroligt kunnig och vilken känsla för när det är exakt rätt att komma in med en bra kommentar som knyter ihop en programpunkt med nästa. Vi vill ha mera Gretzer med mikrofon i hand på de stora ridsportsarrangemangen!
  • Att alla var där; hoppryttare, dressyrfolk, kuskar, fälttävlansryttarna. Det var bara att gå upp på podiet på kortsidan och hänga lite med ridsport-Sverige. Det kändes bra!
  • Att årets mössa i alla svenska ridstallar är grovstickad merd stor bullig tofs. Alltså den som har hängt med ett bra tag nu men som alltså inte tappar i popularitet. De som tänker lite extra kör garntofs eller fuskpälstofs.
  • Att väldigt många hade egna fikakorgar med. Tradition på Flyingeevenemang, javisst men kanske inte så kul för restaurangen som bullat upp rejält mitt på podiet. Det var bara att stödfika flera gånger.
  • Att svenska ryttarprofiler fortsätter att säkra nästa generation tävlingsryttare. Säkra källor meddelade att Erika Lickhammer är gravid och att det är bebisdax i sommar.
  • Att de som red under den här clinicen var Dennis Johansson/Irco Cowboy, Alexandra Jönsson/Daylights Diana, Tina Eldh/Delia VDL, Niklas Lindbäck/Cendrillion, Erika Lickhammer/Djibouti, Henrik Anckarkrona/Sabreur, Peder Fredricson/H&M Joli Coeur, Sandra Carlsson/Vera Wang, Stephanie Holmén/Uncle Blue, Rolf-Göran Bengtsson/Fecybelle och Brenda Lee.

Text: Eva Österlund
 Foto: Lotta Gyllensten/LottaPictures