2015 krockar inomhus-SM i hoppning för ponny med Borås FK:s populära Änglahoppet. Foto: Lotta Gyllensten

2015 krockar inomhus-SM i hoppning för ponny med Borås FK:s populära Änglahoppet. Foto: Lotta Gyllensten

Nästa års inomhus-SM i hoppning för ponny har skapat konflikter trots att det är nästan ett år kvar till tävlingen. Anledningen är att Svenska Ridsportförbundet beslutat att lägga SM:et vecka 44, höstlovsveckan, samma vecka som Borås FK arrangerar Änglahoppet. En populär nationell ponnytävling som i år firade 30 år. – Det är lovvecka då så det är mest logiskt att lägga SM där, säger Albin Bolin, ponnyansvarig hos Svenska Ridsportförbundet. – Vi har tre ridhus och är därmed en av få klubbar som kan arrangera stora nationella tävlingar. Då är det väldigt synd att förbundet sätter krokben för oss, säger Pia Sahlberg, grenledare för ponnyhoppning hos Borås FK. Enligt uppgift till Equestrianwords har Sundsvalls RK och Billdals RK sökt om att få arrangera SM 2015, något som Albin Bolin inte vill bekräfta då han vill avvakta tävlingssektionens beslut om vem som kommer att få arrangemanget. Han hoppas att det ska gå att finna en lösning på problemet med att de två tävlingarna krockar. – Vi för diskussioner med Borås. Ett alternativ är att de sänker nivån på sin tävling, säger han. Ett förslag som Pia Sahlberg inte gillar. – Även om det inte är samma barn som åker om vi sänker nivån så krockar det ju. Vi har haft nationell nivå på tävlingen länge och gör den bra. Sänker vi nivån sänker vi ju tävlingen i stort. Vi vill arrangera en proffsig tävling på nationell nivå. Vi ska arrangera vårt Änglahopp och det här kommer att straffa barnen som tvingas göra ett val mellan två tävlingar och det är inte rättvist mot dem, säger hon. Sara Eriksson är ridhuschef på Borås FK och hon säger att de fick veta skvallervägen, i samband med årets Änglahopp, att SM 2015 krockar med deras egen tävling. – Jag ringde Albin Bolin direkt efter vår tävling och han uppmanade oss att sänka nivån på vår tävling eller byta helg. Vi har sökt SM:et för tävlingen är viktig för oss och vi vill kunna genomföra den. – Borås har sökt men deras ansökan kom in sent och vi måste i första hand behandla de ansökningar som kommit in i tid, säger Bolin. Sara berättar att hon direkt efter Änglahoppet mailade tio personer på Svenska Ridsportförbundet om problemet, bland dem Annika Ersgård, Tobias Mattsson, Wiveka Lundh och Annelie Ingvarsson, men ingen av dem har svarat. – Vi kommer att köra Änglahoppet oavsett nästa år. Hur och när är ett beslut som vi måste fundera över, säger hon. Svenska Ridsportförbundet motiverar beslutet med att lägga SM i vecka 44 med att det gör att deltagarna inte behöver ta ledigt från skolan. Det ska vara ett skäl till att årets SM, som avgörs kommande helg på Hamre RK, bara har två omgångar, en på lördag och final på söndag. Men det blir något motsägelsefullt när man samtidigt valt att lägga Mountain Horse Cup-finalen på torsdag och fredag, de som rider där måste ta ledigt från skolan. – Vi har tittat på de stora meetingen och de ligger ofta i samband med lov och helgdagar. Så ett SM innebär att de som går i skolan behöver ta en eller två dagar ledigt under hela höstterminen, säger Pia Sahlberg som tycker att argumentet haltar rejält. Annika Grundberg