Alltid bra att heta Zetterman

Larry Zetterman utanför stallet i Kungsbacka. Här har både Royne och Larry haft hästar i omgångar. FOTO:LOTTAPICTURES

Larry Zetterman
utanför stallet i Kungsbacka. Här har både Royne och Larry haft hästar i omgångar.
FOTO:LOTTAPICTURES

Två bröder började rida tillsammans och delar på den första ponnyn – en heltokig b-ponny, köpt på en parkering i Varberg och som mest kastade av dem. Storebror blir som vuxen en av Sveriges genom tiderna bästa hoppryttare och hästhandlare. Lillebror kör lite mer av och på med hästeriet och når inte de stora arenorna eller pengarna i sporten. Equestrianwords har mött Royne Zettermans lillebror Larry Zetterman. En bitter lillebror? Inte alls, däremot en mycket stolt lillebror. Larry Zettermanmed stoet Stretch Me– Jag är stolt över Royne och hur han har lyckats. Larry har ändå varit kvar i hästsporten, som ryttare, hästhandlare, tränare och ponnypappa. – Det är alltid bra att heta Zetterman, även på Irland är det djävligt bra att heta Zetterman, säger han som kunnat surfa på storebrors framgångar men sluppit baksidorna med att vara i offentlighetens ljus. – Jag hade aldrig klarat det, säger han med största respekt för storebrors livsverk. Men nu var det Larry det skulle handla om. Han håller till i Kungsbacka, en av landets allra hästtätaste kommuner. I Höglanda, där han och sambon Elisabeth Roos har hästarna uppstallade hos Ewa Lundblad Fasteus, står stallen tätt. Han har koll på hopphästvärlden och känner de flesta. Han säger att han fick fördelar genom att bara ”bröta på”, för att tala göteborska. – Jag gick bara fram till Lasse Parmler och sa att jag skulle träna för honom och han kunde inte med att säga nej, jag var ju Roynes bror. Därmed tränade han på 80-talet med eliten såsom systrarna Arvidsson. På tävlingar bad han om hjälp av elitryttarna, för honom var de brorsans kompisar och inte några ouppnåeliga idrottsstjärnor. – På det viset fick jag ju hjälp på ett helt annat vis än vad andra på min nivå fick, säger han. Det är inte helt lätt att få kläm på hur många hästar Larry har och har haft. En hästhandlare i det mindre formatet växer fram allteftersom samtalet fortgår. – Jag har ju fått de hästar Royne inte kunnat sälja, säger han. En av dem står i stallet, ett sto efter Feliciano med rejäl svank fast hon hoppar som en gud. Stretch Me, som hon heter, lär vara en kompensation för en incident då bröderna fortfarande liknade varandra utseendemässigt och då det ibland lånades körkort mellan dem. Det var oftare Royne som behövde låna än tvärt om. Larry har handlat med både ponnyer och hästar och varit en del på auktioner på Irland och handlat. Han håller hoppträningar, han är bra på att ingjuta mod i sina elever. – Det har jag med från karaten. Att man ska våga och inte tveka, tvekar man gör det ont, säger han. Kanske har också en del av förmågan att ingjuta mod i eleverna med hans egen vinnarskalle att göra. – Jag skulle alltid vinna, säger han om sitt egna tävlande. – Träningarna gick kanske inte så bra men på tävling var det bara vinst som gällde. Jag var likadan de första tio åren när jag lämnade in mina lottokuponger, det var självklart att jag skulle ha sju rätt. Den huvudsakliga försörjningen kommer inte från hästarna, han har eget företag som golvläggare. Något eget stall har han aldrig haft men just nu letar han och sambon efter en gård. – Hittar vi en gård som passar våra behov så slår vi till, säger Elisabeth. Dottern Matilda har tagit ett uppehåll i ridningen för att plugga, Elisabeths dotter Sofia bor i Dubai så hon rider inte sina hästar heller. Larry säger att han hoppar med års mellanrum så paret har tagit hjälp av Jerry Andersson för att tävla de hästar som ska tävlas. 1,5 timma med Larry rinner fort iväg och skratten är många. Han har många anekdoter att berätta och han är en god berättare. Vi lämnar paret Zetterman-Roos i solskenet och håller tummarna för att de hittar drömgården för sig och sina hästar. Text: Annika Grundberg, foto Lotta Gyllensten    

6 kommentarer

 1. Jättebra skrivet!

  Själv hade jag äran att få köpa Larrys dotters jättefina ponny Senor Scilachi som gjorde att jag fick många roliga ponnyår på tävlingsbanorna! Tusen tack för det Larry!

 2. Anna Carlsson-Käck

  april 18, 2013 at 8:26 f m

  Strålande!

 3. Låna körkort av varandra kan låta som en skröna, men finns det substans bakom är det ett högst tvivelaktigt beteende.

 4. Ni är bara så gooa gubbar!!!

 5. Patrik Svensson som vann SM på Paper Doll?

 6. equestrianwords

  oktober 8, 2014 at 8:32 f m

  Ja, just den Patrik. Jag hopptränade för honom med min förra häst, det var roliga tider det 🙂 //Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑