Hur kan man på enklaste sätt få en lagom lång veterinär igenom ett spindelnät? Jo, genom att arbeta som ett lag och fokusera på uppgiften. Veterinären var välkända Barbro Olsson och gänget som tog henne igenom utan problem var svenska landslaget i körning. Körningens elitsamordnare Lotta Pålsson har tagit hjälp av coachen Lars Linder på företaget Shared Experience. Snart ska enbetsgänget köra ett världsmästerskap och till dess gäller det att vara på hugget, fungera som ett lag och gå in för uppgiften till hundra procent. Under en intensiv träningsdag pratade Lars Linder om Lagets Magi – när lagets prestation höjs, höjs också den individuella prestationen. Lars har arbetat mycket med idrottsfolk förut, bordtennis bland annat. Det här är hans första kontakt med sportkörningens folk. – Spännande, menar Lars, som hängt mycket på den senaste tiden tävlingar för att få en god inblick i sporten. Nu är han med i satsningen mot en riktigt bra prestation i VM – en tävling där svenska kuskar många gånger visat hög klass och tagit hem medaljer. Det är alltså ett ganska tungt ansvar som vilar på gänget som ska visa vad de kan den här gången. Man möttes på Dammstorps gård strax utanför Lund och dagen började med en föreläsning om just det magiska i att vara med i ett lag och prestera tillsammans. – Ni gör ett kontrakt med ett enda uppdrag, menade Lars Linder, och det är världsmästerskapet! Enbetskuskarna har tränat och tävlat flitigt under hela säsongen, flera börjar också känna av tävlingsstressen, det är ju inte så lång tid kvar. – Tvärtom, påpekade Lars, det är mycket tid kvar, ni hinner göra väldigt mycket för laget och att vara med i ett landslag – ja, jag kan inte tänka mig något coolare. Han frågade också var och en av kuskarna vad de egentligen tänker när de kör in på banan i det allra första momentet i en körtävling, dvs dressyren. – Kill that judge, var Annelie Blombergs svar. – Inte helt fel, tyckte Lars. Det gäller att gå in och möta det du har framför dig med full kraft. Inte börja ändra i tekniken, den har du med dig, den finns där. Att möta domarna med full energi, det är det som är det viktiga. Att man litar på sig själv. Lars Linder slår också ett slag för alla groomar inom körsporten. Groomar är inga ”slavar” utan minst lika viktiga som kuskarna. Treenigheten, kusken, groomen, hästen – det är det som gäller! – Groomarna är lika mycket med i matchen som någon annan, jämför med tävlingsgolfen, där betyder caddien hur mycket som helst. Eftermiddagen på Dammstorpsgården var fylld av praktiska övningar. Det var här som spindelnätet kom in i bilden.

Lars Linder introducerar övningsbanan för det svenska landslaget i körning. Med på träningen var Mikaela Nilsson, Karin Söderqvist, Urban Söderqvist, Maja Söderqvist, Petra Sjölin, Anneli Blomberg, Camilla Lind, Johan Herner, Glenn Hesslo, Ingrid Hesslo, Barbro Olsson och Lotta Pålsson.

Lars Linder introducerar övningsbanan för det svenska landslaget i körning. Med på träningen var Mikaela Nilsson, Karin Söderqvist, Urban Söderqvist, Maja Söderqvist, Petra Sjölin, Anneli Blomberg, Camilla Lind, Johan Herner, Glenn Hesslo, Ingrid Hesslo, Barbro Olsson och Lotta Pålsson.

Att mötas på stocken kan vara knepigt. Mikaela Nilsson, Karin Söderqvist och Camilla Lind kämpar.

Att mötas på stocken kan vara knepigt. Mikaela Nilsson, Karin Söderqvist och Camilla Lind kämpar.

Men först samlades hela gänget på en alldeles vanlig stock. Här skulle alla byta plats med varandra och för att inte ramla ner krävdes det en hel del lagarbete. Plus många glada skratt och skämt förstås. Att tillsammans placera en hög med lådor på rätt sätt via långa rep fungerade bra för kuskarna som är vana vid tömmar. Vid labyrintövningen blev det värre, den ska nämligen göras med förbundna ögon.
Mot labyrinten. Ingen ser ett enda dugg förutom ledaren Lars Linder.

Mot labyrinten. Ingen ser ett enda dugg förutom ledaren Lars Linder.

Var är jag och, framför allt, var är de andra. Johan Herner och Camilla Lind kämpar i labyrinten.

Var är jag och, framför allt, var är de andra. Johan Herner och Camilla Lind kämpar i labyrinten.

Att se svenska körlandslaget härja runt i en labyrint och med jämna mellanrum skrika var är jag och bli ganska uppgivna när de hamnade i en återvändsruta, var spännande. Några hittade ut, andra vandrade runt, runt. När tiden var ute upptäckte alla att det hade varit bättre att hjälpas åt mer och att lösa uppgiften som ett lag. – Fokus på uppdraget, fokus på laget, då blir det resultat påpekade Lars Linder.
Barbro Olsson på väg genom spindelnätet utan problem. Tack vare sina lagkamrater!

Barbro Olsson på väg genom spindelnätet utan problem. Tack vare sina lagkamrater!

Något som gänget tog till sig direkt. I spindelnätsövningen fick de inte bara igenom Barbro Olsson utan problem, alla lyckades kravla sig igenom utan att den lilla varningsklockan som fanns där började klinga alltför högljutt. – Rolig dag med många glada skratt och många bra tankar, menade kuskarna när de pustade ut. Dagen därpå var det praktisk träning igen och nu rullar det på. Mot VM som går i Ungern 24 till 28 september.
Urban Söderqvist och Glenn Hesslo i närkamp med Annelile Blomberg.

Urban Söderqvist och Glenn Hesslo i närkamp med Annelile Blomberg.

Eva Österlund, text och foto © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Kopiering och publicering – även för privat bruk – utan tillstånd är förbjuden.