Hundrasjuttiotusen kronor. Så mycket bör genomsnittsridskolan ha på sitt skadekonto för att klara den årliga kostnaden för sjuka och skadade hästar i verksamheten.
– Vi har tittat på tio olika ridskolor med 13-55 hästar. Den årliga snittkostnaden hamnade på 70 000 kronor för behandling av skadade hästar. Till det tillkommer 100 000 kronor per år för hästar som döms ut, berättade Mikael Theorén, affärsområdeschef för Agria Häst och Lantbruk, under Hästföretagarforum. Agrias undersökning kunde också visa att många av de hästar som dömdes ut från ridskolorna gjorde det efter en ganska kort tid i verksamheten, ett eller två år.
– 75 procent av de utdömda hästarna tas ut på grund av hälta och vi ser att de flesta av de utdömda hästarna har funnits i verksamheten i kort tid, upp till två år.

Fler delar av verksamheten drabbas
En skadad häst kan inte arbeta för brödfödan och en smitta kan stänga en hel verksamhet. Inkomstbortfallet blir stort. Dessutom påverkas även andra delar i verksamheten så som exempelvis inställd tävlingsverksamhet eller andra arrangemang, en cafeteria som inte har besökare och personal som måste arbeta med behandling och rehabilitering av sjuka hästar istället för med inkomstbringande verksamhet. Dessutom gör skadade hästar att övriga hästar i verksamheten får arbeta mer och kanske inte får den vila de behöver. Risken för fler skador ökar.

Men går allt detta att förebygga? Ja, till viss del menar Mikael Theorén och pratar om schemalagd vila för ridskolans hästar och om man har möjlighet, att ha några hästar ”för mycket” så att det alltid finns reserver att ta in. Han påpekar också vikten av varierat arbete och underlag:
− Låt dem inte gå på samma fyrkantsspår hela tiden. Håll ridlektionerna utomhus, i naturen. Varken hästar eller människor dör av lite regn.

Så kan ridskolan minska kostnaden för sjuka och skadade hästar

 • Låt den egna veterinären besikta vid köp så att du inte får in dåligt material.
 • Schemalagd vila för hästarna, möjlighet till återhämtning
 • Varierat arbete och underlag. Bra underlag är en bra investering.
 • Planera för ett överantal hästar som kan vikariera.
 • Ha ett ankomst- och karantänstall
 • Ha en beredskapsplan (smitta)
 • Ha tydliga regler för att undvika smitta (Agria.se har checklistor)
 • Regelbundna vaccinationer
 • Utbilda personalen i förebyggande smitta
 • Ha ett bra team omkring dig. Alla kan inte vara experter på allting.
 • Ha rätt försäkring för den verksamhet du driver.

Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Agria