Kvalitetsmärkning av hästverksamheter är inget nytt. Det finns redan hos Svensk travsport, Svenska Ridsportförbundet och Svenska Islandshästförbundet. Det har dock saknats en generell bascertifiering för branschen. Tills nu. För sedan mitten av mars kan hästföretagare ansluta sig till Kvalitetsmärkt hästverksamhet; en certifiering som sker utifrån bland annat djurskydd, arbetsmiljö, hållbarhet och företagande.
– Det här är en frivillig certifiering för alla typer av verksamheter med hästhållning, berättade Erika Lindberg från LRF Häst som tillsammans med HNS står bakom den nya kvalitetsmärkningen.
Man har arbetat med en referensgrupp med hästföäretagare och testat på tolv hästföretagare. En av testpiloterna är Lotta Löfstrand från Örebro Fältrittklubb:
– Jag såg det som en fantastisk möjlighet att checka av den egna verksamheten, en slags egenkontroll. Vi är duktiga på att vara operativa, men vi behöver även bli strategiska. Då tas vår bransch på allvar, sa Lotta som också påpekade att certifieringen blir som ett kvitto på att man är en schysst arbetsgivare.
– Ett bra argument när du söker personal.

Det är RISE som på uppdrag av LRF Häst tagit fram certifieringen. Certifieringen utförs av SMAK Certifiering AB som gör en oberoende granskning. Att certifieras som Kvalitetsmärkt hästverksamhet kostar 2500-4000 kronor per år baserat på antalet hästar i verksamheten.

Läs mer hos LRF

Text & foto: Anna Carlsson-Käck