Det var fullsatt till sista plats när Billdals Ridklubb i lördags stod som värd för den tredje säsongen av Patrik Kittel Dressage Tour. Denna gång hade clinicen temat svår klass med fokus på att utveckla detaljerna. Det var också första gången under touren som vi fick se Patrik själv i sadeln.

Alexanda Wiken Andersson på Camilo inledde eftermiddagen tillsammans med U25-ryttaren Emma Jönsson och Donizetti 39, en 11-årig valack e. Don Fredrico – Lauries Crusaidor. Dessa följdes sedan av Isabella Tovek och 8-åriga hingsten Dietrich, e Dannebrog och Martina Wikström på Santiago (Jago), f 2007 e Topaasch-Rubinrot. Sist ut denna kunskapsfyllda eftermiddag var Patrik själv som satt upp på Stefan Janssons 10-åriga Locatelli e. Loredes, u. Rix (42) (SWB), e. Rubinrot för att visa en del av de svårare rörelserna och hur han tänker när han sitter upp på en ny häst för första gången:
– Jag märker att han är en känslig häst och det gillar jag. Jag använder rösten för att få honom att slappna av och jag försöker lyssna på honom samtidigt som jag får jobba med mig själv. Det handlar alltid om att jobba med sig själv, hela tiden när ni rider och att våga ta tag i problemen.

Patrik menar att ingen är perfekt, inte ens han själv:
– Man får göra fel. Jag gör miljoner fel och det är positivt för då kan jag ju bli bättre, eller hur? Man är sin egen bästa tränare. Det finns ju ingen annan som är så kritisk som jag själv, eller hur?

Klokheter i urval från clinicen

  • Det är ingen idé att börja arbeta en spänd häst.
  • Kontroller att hästen när som helst i passet kan slappna av och sänka sig.
  • Variera ridningen, rid fram och ta tillbaka.
  • Variera tempo och samlingsgrad.
  • Glöm inte att pausa ibland – hästen ska inte bli trött.
  • Be om omedelbar reaktion – sitt inte och kläm
  • Använd medellinjen och kvartslinjen – kom ut från väggen!
  • Använd kortsidan för att få kontroll och stämma av.
  • Nöj dig inte med ”okej”, gör det bra också.
  • Rösten är ett bra hjälpmedel för att få en häst att slappna av.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Saab.

Text och foto: Anna Carlsson-Käck

Emma Jönsson och Donizetti 39

Martina Wikström och Santiago

 

Patrik Kittel på Locatelli