Västra Götalandsregionens årliga folkhälsopris delades idag ut till Borås Fältrittklubb för sitt samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin – BUP – i Borås.

Samarbetet mellan ridklubben och BUP syftar till att med hjälp av hästar och ridning behandla barn och unga med olika former av psykisk ohälsa. Exempel på grupper som fått och får hjälp är barn och unga med ätstörningar och autism. Även unga med diagnosen selektiv mutism har blivit hjälpta. Att ha selektiv mutism innebär att man i vissa situationer väljer att inte prata. Sara Eriksson, ridhuschef på Borås Fältrittklubb är initiativtagare till samarbetet, ett samarbete som enligt socialpedagoger på BUP har gett gott resultat:
− Barnen har vuxit och de har förvånat oss med sitt mod. Vi har sett deras glädje och hur hästarna har gett dem livskvalitet, säger Ulrika Wiss, specialpedagog på BUP Neuropsykiatriska mottagningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus, som varit delaktig i samarbetet.

Borås Fältrittklubb får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2018 med följande motivering:
”Med kunskap och engagemang visar Borås Fältrittklubb att landets näst största ungdomsidrott inte endast handlar om ridning utan även en hälsofrämjande arena där alla är välkomna. Med värme och respekt för människans samspel med hästen, visar klubben vägen för insiktsfulla och stärkande möten i stallet för barn och unga med psykisk ohälsa”.

Foto: Helena Kryssman