Fokusera på det du kan göra något åt och strunta i det du inte själv råder över. Dagdröm mer och oftare och gärna vid läggdags. Då får drömmarna mest effekt. Equestrianwords har varit på föreläsning!

Det ösregnar, det blåser och det är tävlingsdag. Skillnaden som gör skillnaden är din egen inställning när du drar upp rullgardinen på morgonen. Kan du göra något åt vädret? Nej. Kan du göra något åt din egen inställning? Ja. Eller som Kjell Enhager beskriver det; vi snackar my business, your business och Gods busines. Kjell Enhager är mental coach och jobbar med de största bolagen inom näringslivet, med symfoniorkestrar, med skådespelare och med världsnamn inom bland annat golf, tennis, skidor och hockey. Han har hjälpt många av idrottens storheter, både i Sverige och i övriga världen, att fokusera på rätt sak i rätt tid och att hantera sina rädslor. Han är bland annat mannen bakom de svenska golftjejernas stora framgångar och arbetar sedan många år med ridsportens landslag.

Kjell Enhagers föreläsning ”Skillnaden som gör skillnaden är du!” handlar inte specifikt om just ridsport, eller ens om idrott. Den handlar inte heller om företagande eller privatliv. Du väljer själv var i livet du behöver bli coachad. Kjells råd och recept fungerar praktiskt taget överallt.
– My business är det som jag själv kan påverka. Fokusera på det. Your business, till exempel dina konkurrenter, är svårt att påverka. Och Gods business, exempelvis vädret, är ju omöjligt att göra något åt och då är det ju bara dumt att lägga energi på det, eller hur? Koncentrera dig på my business. Det handlar inte om att tänka positivt – det handlar om att träna sig mentalt.

Men Kjell, vad är egentligen mental träning?
– Att dagdrömma är egentligen samma sak. Fast gör det gärna alldeles innan du ska sova för då har du med dig den positiva bilden och drömmen hela natten. Se dig själv där du vill vara. Hur känns det? Hur smakar det? Hur ser det ut? säger Kjell som svar på sin egen fråga och fortsätter beskriva Ingemar Stenmarks sätt att attackera en slalombacke rent mentalt.
– Först åker jag banan som att jag tittar på mig själv utifrån, sedan åker jag banan som att jag är i backen. De svåra portarna tar jag flera gånger.

Som ryttare omsätter jag snabbt detta till dressyrbanan. Först rider jag mitt program – i huvudet – och ser mig själv från läktaren. Sedan sätter jag mig mentalt i sadeln och rider programmet igen, varje hörnpassering, varje halt, varje fattning. Det som inte känns bra gör jag om. Igen och igen och igen tills det känns mer än utmärkt. Jag är helt enkelt bäst! Min häst glänser i kapp med stövlarna, det vita schabraket bländar nästan publiken när vi gör en spikrak uppridning på medellinjen. Den sista halten är så perfekt man bara kan tänka sig. Vi gör det The Enhager way liksom.

Kjell Enhager hade många kloka ord att dela med sig av – långt fler än de som nämns här. Besök gärna någon av hans föreläsningar, eller läs någon av hans böcker. Plocka russinen i kakan och anamma det som fungerar för dig. Det tänker jag göra.

Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Kjell Enhager (pressbild)