Det är en varm kväll i början av maj. Kvällssolen lyser över Åby Travskolas anläggning i Kungsbacka och även om det fortfarande är vår känns just den här kvällen som sommar. Längst bort på den ovala träningsbanan syns ett dammoln komma allt närmre. I sista svängen innan rakan dyker två kuskar upp ur dammolnet.

De sitter i sulkys bakom två shetlandsponnyer, Ytor och Gaia.
– Bra tjejer! Tillbaka igen och så gör vi några voltstarter, ropar travskoleinstruktören Erika Köhlin och påminner samtidigt sina elever om att de måste hålla undan för storhästarna som också körs på banan.
Shettisen Ytor körs av elvaåriga Saga Hognert. Hon tog sin ponnylicens för ganska exakt en månad sedan och har även hunnit med att köra sitt allra första riktiga lopp:
– Jag fick min licens bara ett par dagar innan tävlingarna på Åby Travbana i Mölndal, strax utanför Göteborg. Det var en heldag när det bara var lopp med ponnyer och det var väldigt nervöst men jätteroligt.

Du körde två lopp den där dagen på Åby, berätta!
– Jag körde en annan av skolans shetlandsponnyer, Razer. Vi fick lite för mycket galopp i det första loppet tyvärr. Då blir man diskad. Till andra loppet fick jag hjälp med att sätta på honom en huva och ett par boots för att dämpa honom lite och då gick det bättre.

Inte sugen på att rida
Saga bor i Kungsbacka tillsammans med mamma, pappa och lillebror. I familjen finns det även en kanin och två katter. Ponny lånar hon på travskolan, precis som man gör när man går på ridskola. Från början var Saga egentligen lite sugen på att börja rida och hon har även hunnit prova det några gånger, men sedan några år är det bara ponnytrav som gäller. Travintresset väcktes vid ett evenemang vid ett köpcentrum där travskolan var på plats. En tid senare upprepades det hela i ett annat sammanhang; Saga provade en gång till och tyckte att det var jätteroligt. Strax därpå deltog Saga i Åby Travskolas dagläger och sedan var det kört, bokstavligen talat. Saga berättar vad man får göra på ett dagläger:

 – Man börjar med stalltjänst och hjälper till att fodra alla hästar. Om man vill får man mocka också. Sedan är det någon aktivitet som till exempel en rykttävling eller löshoppning eller så. Efter lunch berättar de om hur det fungerar i ett travstall, om säkerhet och man lär sig sela på och av hästen. Sedan får man prova att köra.

Licenskurs
Det har gått tre år sedan Saga deltog i daglägret och mycket har hänt sedan dess. Ett halvår efter lägret påbörjade Saga licenskursens första delkurs och nu, 2,5 år senare, har hon licensen i sin hand och får lov att köra riktiga travlopp. Licenskursen är uppbyggd i olika förberedande delkurser där varje kurs tar en termin.

Alla delkurser avslutas med ett teoriprov och några även med praktiska övningar på banan. Kurserna omfattar allt från allmän hästkunskap och hästens sjukdomar till hur man selar, tidtagning och regler.
– De första proven var bara på en A4-sida men licensprovet var ett helt häfte fullt med frågor. Jag pluggade jättemycket, berättar Saga men ser inte speciellt ledsen ut för det.
För att få sin licens krävs det inte enbart ett godkänt teroiprov utan även tio stycken godkända provlopp.
– Ett godkänt provlopp handlar till exempel om att visa att man kan köra i grupp med andra hästar, att man har förstått och håller sig till de regler som finns och kan hålla en given tid ute på banan. Man ska även behärska olika startmoment som voltstart och autostart*, förklarar Erika Köhlin.

”Jag ska vinna Olympiatravet!”
Saga har körlektion en gång i veckan men ofta blir det ett par gånger till. Som medlem i Åby ponnytravklubb händer det saker hela tiden och då hjälper Saga gärna till. Hon håller även på med kickboxning en dag i veckan men måste hon välja så blir det travet:
– Jag missade många kickboxträningar sista terminen när jag tog licensen men travet är viktigare för mig. Jag vill bli en riktigt bra kusk! En dag ska jag vinna Olympiatravet! Och så vill jag nog börja rida också.


Text och foto: Anna Carlsson-Käck

FAKTA
Det finns 27 travskolor som alla är kopplade till landets olika travbanor, Åby Travskola är en av dem. Här får nybörjare möjlighet att prova på travsporten och lära sig grunderna. Det finns både kortare och längre kurser och aktiviteter för barn från 4 år och äldre upp till vuxen ålder. Åby Travskola har cirka 80 elever per vecka i alla åldrar. I stallet finns ett tiotal hästar (varmblodstravare, gotlandsruss och shetlandsponnyer).

*/ Vid voltstart kör alla kuskar i en volt åt samma håll. Vid startsignal vänder de upp mot banan och loppet är igång. Vid autostart använder man sig av en specialbyggd startbil. Bilen har två utfällbara ”vingar” som gör att åtta hästar kan springa bredvid varandra. När starten går kör bilen bort från hästarna och loppet är igång.

(Tidigare publicerad i Min Häst sommaren 2017)