Favorit i repris på förekommen anledning – ”Storlek 46 göre sig icke besvär”

Equestrianwords uppmärksammade nyligen via Facebook en artikel hos Hippson om Viktoria Persson i Halmstad. Viktoria har tröttnat på de krympande storlekarna i ridsportbutikerna och har startat ett upprop på nätet, mot vikthetsen. Bra initiativ! Men visst är det tragiskt att det ens ska behövas? Equestrianwords uppmärksammade problematiken redan för ett par år sedan, i samband med Gothenburg Horse Show och hästmässan Eurohorse. På förekommen anledning publicerar vi inlägget här igen. Missa inte slutklämmen, med en rapport om hur det faktiskt gick till slut, så här ett par år senare.

Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Clip Art och privat 


Storlek 46 göre sig icke besvär
– Oj. Näääää. Så stora storlekar har vi inte med oss. Jag vet faktiskt inte ens om den här kavajen görs i storlek 46..? Kvinnan tittar medlidsamt på mig och min lekamen. Hela hon blir ett under av besväran. Jag, en lokal dressyrryttare, som efter två barn och lite för mycket av livets goda, har vuxit ur min tävlingskavaj kryssar mellan mässmontrarna i ett försök att hitta en ny i en större storlek. Jag har liksom kapitulerat; jag hinner inte gå ner tio kilo innan tävlingssäsongen och jag ser ut som jag gör. Punkt.

Det står dock ganska snabbt klart att överviktiga tävlingsryttare göre sig icke besvär. Det är faktiskt tveksamt om man som vanlig sketen storlek 46-ryttare överhuvudtaget ska kunna handla något alls, annat än grimmor och schabrak; det vill säga sådant som inte behöver provas på den egna kroppen. Att hitta något bland reaställen är inte att tänka på. Den tanken växte jag ifrån redan vid passerandet av storlek 42, en gång för femton år sedan, någonstans mellan barn ett och två. Nu, nästan tio år senare, pratar vi om 44, ibland 46:a eller till och med – ve och fasa – ännu större, lite beroende på märke och modell. Och plötsligt har utbudet krympt. Tyvärr har inte jag krympt i samma takt. Men det är mitt val. Jag har accepterat det, åtminstone för stunden. Vad jag däremot inte har accepterat är hur man blir bemött av butikspersonal, eller monterpersonal i det här fallet eftersom jag befinner mig på mässan EuroHorse i Göteborg.

Visst finns det ridkläder för oss större, det gör det. Om man är beredd att betala och vill leka detektiv och be om hjälp. Hjälp får man, men ofta ackompanjerat av ”Nääää, vi har bara normal konfektionsstorlek…” Och så ser de så där besvärade ut. Alternativt ler de lite tvunget och tittar på en som om ”Men snälla du. Skyll dig själv tjockis.” Det sistnämnda ofta från unga småtjejer, storlek 34, som står i montern under tiden som mamma alternativt pappa är och äter lunch. Det kan hända att jag blivit lite paranoid. Det kan hända att inte alla är dumma. Det kan faktiskt hända att det finns en och annan där ute i montrarna som är snälla, rara och fullt förstående för större storlekar. Jag har bara inte träffat dem ännu.

Om jag hittade någon kavaj? Både ja och nej. Efter att ha behandlats enligt modell ”skyll dig själv tjockis” i en monter valde jag istället att beställa min kavaj på nätet. Där slipper man taskiga kommentarer och ”stackars dig-blickar”. Hur var det nu Tony Richardsson sa? ”Men jag är inte bitter!”

/ Anna Carlsson-Käck

Rapport så här ett par år senare: Kavajen som beställdes på nätet passade visserligen men var så ful i verkligheten så den skickades tillbaka ögonaböj. Istället fick jag till slut fantastisk hjälp i vår lokala ridsportbutik, av Susanne på Sjöängen Ridshop på Tjörn. Jag var mycket skeptisk till en början men Susanne var envis: ”Det är väl klart att det här går att ordna!” Och det gjorde det! Idag har jag en underbart skön och stretchig tävlingskavaj (dock inte den på bilden ovan) som det är en ren fröjd att sätta på sig. Och baske mig om vi inte har lyckats knipa några rosetter i den också. 🙂

1 kommentar

  1. Tack för att du är med o lyfter min kampanj!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑