Chalmers Hästcafé har blivit ett vinnande koncept. Många i publiken och glada föreläsare FOTO:LOTTAPICTURES

Chalmers Hästcafé har blivit ett vinnande koncept.
Många i publiken och glada föreläsare
FOTO:LOTTAPICTURES

Igår kväll tog jag mig äntligen till Göteborg och Chalmers populära hästcafé. I fyra år har Chalmers Sport och Teknologi bjudit in ”hästvärlden” för utbyte av idéer och problemlösning. Det är tänkt att passionen för sport ska möta forskningen och tekniken. Och va kul och populärt det blivit! Stämningen i föreläsningssalen kändes både varm och öppen. Gårdagens tema var Dressyr med spännande gäster från sporten som mötte de drygt 200 i publiken. Kvällen började med att Ridsportförbundets dressyrkommitté berättade om sitt arbete. Domare Britt Hammar tog bland annat upp arbetet med reglemente och TR. – Endast godkända hjälmar får numera användas vid dressyrtävlingar. Hatten får istället användas på maskerad numera menade Britt. Men frågor om nosgrimmor och bett togs även upp.
Britt Hammar berättade lite om hur dressyrkommittén arbetar med reglementet och djurskydd. FOTO:LOTTAPICTURES

Britt Hammar berättade lite om hur dressyrkommittén arbetar med reglementet och djurskydd.
FOTO:LOTTAPICTURES

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam presenterade DressagePower och efterlyste samabete och tekniska lösningar FOTO:LOTTAPICTURES

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam presenterade DressagePower och efterlyste samabete och tekniska lösningar
FOTO:LOTTAPICTURES

Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna båda aktiva ryttare och tränare berättade om sitt projekt DressagePower. Men det intressantare var deras efterlysningar på mera tekniska lösningar vid ridning och träning. Appar för att kunna se om man verkligen gör rätt. VR glasögon som kanske visar hur det ska se ut. Spännande tankar som de ville att studenterna på Chalmers skulle fånga upp.
Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam presenterade DressagePower och efterlyste samabete och tekniska lösningar FOTO:LOTTAPICTURES

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam presenterade DressagePower och efterlyste samabete och tekniska lösningar
FOTO:LOTTAPICTURES

Maria Sundin, forskare vid Göteborgs Universitet som varit knuten till projektet de senaste fyra åren berättade om sitt besök på FEI och hur forskningen försöker se hur man kan använda all ny teknik för att lära sig mer om hästen och ridning.
Maria Sundin visar sin 3-D häst. FOTO:LOTTAPICTURES

Maria Sundin visar sin 3-D häst.
FOTO:LOTTAPICTURES

Per Waaler var kvällens siste talare och han poängterade att allt arbete med hästen måste utgå från empati med hästen. Hur det känns att vara häst är något man måste försöka sätta sig in i som ryttare. Allt vi gör idag visar sig imorgon i arbetet med hästar.
Per Waaler berättade om sitt träningkoncept men passade även på att ta en selfie FOTO:LOTTAPICTURES

Per Waaler berättade om sitt träningkoncept men passade även på att ta en selfie
FOTO:LOTTAPICTURES

text & foto: Lotta Gyllensten