En borstskatt som rotats fram från en nästan bortglömd låda. Här ligger de; Haglundare i varierande kvalitet, tillsammans med borstar från Hubertus och Palmgren. Observera särskilt det extra slitna exemplaret med kort borst. Så skull det vara, då tog det bäst!

En borstskatt som rotats fram från en nästan bortglömd låda. Här ligger de; Haglundare i varierande kvalitet, tillsammans med borstar från Hubertus och Palmgren. Observera särskilt det extra slitna exemplaret med kort borst. Så skull det vara, då tog det bäst!

Vilken underbart härlig reaktion det blev när Equestrianwords Annika Grundberg publicerade sin text om den fantastiska Borsten, dvs en äkta Haglundare från den klassiska hästbutiken i Göteborg. Kommentarerna på Facebook var många, de var roliga, lite rörande och engagerande. Tänk att en alldeles vanlig ryktborste kan väcka så mycket känslor och minnen. Kanske för att det inte var en vanlig borste. Det var kvalitet, det var något man sparade ihop till själv eller kanske fick som en efterlängtad julklapp. Utbudet på hästprylar när Haglundsborsten var som störst var inte en bråkdel av vad det är idag. Och så var det ju det där med butiken inne i centrala Göteborg.

– Den låg på Trädgårdsgatan, säger Birgitta Magnusson bestämt, en av många trogna besökare på Haglunds Sadelmakeri. Där köpte jag min första borste någon gång på femtiotalet. Till min shetlandsponny!
Birgitta som varit i ridskolebranschen i hela sitt liv och var den som startade upp Klagshamns Ryttarförening strax utanför Malmö, har fortfarande koll på sina borstar. Längst in i ett överfullt förråd ligger de, köpta på plats allihop i Göteborg förutom en hon fick tag på i Falsterbo för många år sedan. Vissa av dem har extremt kort borst och då är de i Birgittas smak som allra bäst.

– Man skulle rykta ner dem ordentligt, sedan började man med de nerslitna och sedan gjorde man finputsningen med en nyare borste.
– Klart att det inte fungerade på alla hästar. Fullbloden gillade inte när borsten var nersliten och tog som bäst på deras tunna hud.

Hemlig borstlåda
I Birgittas hemliga borstlåda ligger även Hubertus-borstar och borstar från Palmgrens sadelmakeri i Stockholm.
– Palmgrens var väl så bra som Haglunds, fortsätter Birgitta och visar ett av de sparade exemplaren. Borstens ovansida är lagad med en tunn plåtbit, på undersidan är borsten fortfarande i fint skick. Alla borstarna är märkta med hennes namn och företag, en Haglundare har alltid varit attraktiv att låna och den här samlingen är inte så komplett som den borde vara. Många är lånade på ”obestämd tid” men idag bryr sig inte Birgitta så mycket om det. Men samlingen i hemliga lådan får ligga där den ligger. En skatt med kvalitet!

Text & foto: Eva Österlund