Ponnyn ”Lilleman” en korsning mellan welsh och minishettis var suverän på körbanan.

Ponnyn ”Lilleman” en korsning mellan welsh och minishettis var suverän på körbanan.

Från lilla Alva, två år, till vuxna nybörjare. Det fanns inga gränser när elitkuskarna Marie och Johanna Nilsson bjöd in till körträning på hemmagården utanför Sjöbo. Inbjudan till träningen gick ut via Facebook och ett tjugotal intresserade mötte upp. Några hade egna hästar och ponnyer med andra fick prova att köra landslagsponnyerna Calle och Triton. Framgångsrika ponnykusken Christina Aronsson var också på plats med Kung Triton, en shetlandsponny med massor av meriter och han blev snabbt de yngre tjejernas favorit.

Johanna Nilsson var initiativtagare till träningsmötet på hemmaplan och tog hand om både små och stora kuskar.

Johanna Nilsson var initiativtagare till träningsmötet på hemmaplan och tog hand om både små och stora kuskar.

Träningen hölls på familjen Nilssons nyanlagda körbana där en komplett precisionsbana var uppsatt och där de nya kuskarna först fick en genomgång med Johanna Nilsson, hur man egentligen tar sig igenom en massa konpar utan att köra på eller välta ner bollar. Inte så enkelt som det kan se ut.

Natalie Hellberg, ung och lovande i körsporten.

Natalie Hellberg, ung och lovande i körsporten.

Med i gänget var Natalie och Boel Hellberg, mor och dotter med stort engagemang för körsporten och båda på väg uppåt i klasserna. I familjen finns shettisen Terri och c-ponnyn Sibelle och det var den sistnämnda som fick hänga med till träningen. Natalie är 12 år och har hållit på med ponnyer sedan småbarnsben. Det började med den svarta Terri och för några år sedan köpte mamma Boel Sibelle för att ha som egen tävlingsponny i körning. Boel har tagit det lite lugnt med sin ponnydam som har mycket egen vilja men i år har de fått något av ett genombrott och allt ser lovande ut inför framtiden. Om inte detta blir Natalies tävlingsponny på heltid. För hon har också tävlat Sibelle i körning och, inte minst i hoppning.

Natalie Hellberg kör familjenponnyn Sibelle. Groom är Boel Hellberg.

Natalie Hellberg kör familjenponnyn Sibelle. Groom är Boel Hellberg.

Natalie och Boel har köpt ponnyn av elitkusken Susanne Ankermark och det är också Susanne de tränar mest för. – Dessutom är Sibelle faktiskt släkt med familjen Ankermarks fantastiska Windy Boy Rocket genom hingsten Lobsang, säger Natalie med stolthet. Nästa tävlingssäsong kan alltså bli extra spännande för Boel och Natalie. Frågan är vem som ska köra Sibelle då? Natalie ger en vink om att det egentligen skulle behövas en ponny till i familjen. Vi får väl se!

Många ville fråga Johanna Nilsson om hur det egentligen är att tävla på elitnivå.

Många ville fråga Johanna Nilsson om hur det egentligen är att tävla på elitnivå.

Det var alltså full aktivitet på körbanan och Johanna hade också full koll på både stora och små kuskar. – Fantastiskt roligt att så många kom, menade Marie Nilsson. Många hade kört riktigt långt för att få vara med. – Flera var också väldigt sugna på att fortsätta. Både med träning och så småningom tävling. – Så det här gör vi om, avslutade Marie Nilsson. Vi behöver ju yngre kuskar i sporten, det här är ett sätt att få tag i dem!

Text & foto: Eva Österlund