Hjälm eller ej? Hatten av eller på? Vem bestämmer över mitt huvud när jag sitter i sadeln? Här på Equestrianwords har frågan varit på tapeten tidigare. Sofie Lexner prisade hjälmen när hon tidigare i år fick sig en resa på en av stallets unghästar, vi skrev också om hjälmfrågan i samband med Gothenburg Horse Show i våras. I somras då Nya Zeeland med omedelbar verkan förbjöd all nationell tävlan utan godkänd hjälm tog vi också upp ämnet.

Långsamt framåt
Vi konstaterar att det iallafall tycks gå framåt i delar av världen – även inomskärs, dvs hos vårt eget förbund, också faktiskt, även om det tycks gå en smula långsamt. Faktum är dock att under 2017 kräver förbundet hjälm, alltså bort med hatten, för alla fälttävlansryttare under dressyrmomentet, oavsett nivå Regeln börjar gälla i samband med att ett nytt TR för fälttävlan ges ut, antagligen inför säsongsstarten 2017. Bra där Svenska Ridsportförbundet!

Sorgliga signaler
Nu och då poppar hjälmdiskussionen upp, lite oftare än förr känns det som. Den här gången är det Tidningen Ridsports krönikör Louise Lindström som i ett mycket nyanserat och klokt inlägg i debatten ifrågasätter de svenska reglerna. Hon skriver bland annat: ”Det är sorgligt att vi i Sverige har regler som sänder ut signalen att hjälmen är något man kan ta av sig när man uppnått en viss nivå av ridskicklighet.” Undertecknad kan inte annat än hålla med.

Läs Louises krönika HÄR:

Text & foto: Anna Carlsson-Käck