Med allt fler fall av både falsk och äkta kvarka i landet så är frågeställningen högst relevant; kan jag kräva att hovslagaren ska ta hand om min hästs hovar även om den eller någon annan häst i stallet har drabbats av exempelvis kvarka? Svaret är nej. Du kan inte kräva att hovslagaren kommer till ett kvarkasmittat stall. Men om din hovslagare har en bra smittskyddsutbildning, sunt förnuft och dessutom en god relation till dig som hästägare behöver det inte bli något problem. Det menar både statsveterinär Gittan Gröndahl vid SVA och Hans Wincent, ordförande i Svenska hovslagareföreningen.

Inför skrivandet av den här artikeln pratade jag med flera hovslagare. För mig står det ganska tydligt och klart att det är precis som Hans Wincent säger i artikeln: hovslagarna är rädda för att ryktet ska gå om att de varit i kontakt med smittade stall. De vill absolut inte bli sammankopplade med ordet “kvarka”. Utifrån det så kan jag förstå problemet med att hitta en hovslagare som är villig att spänna förklädet runt midjan och ta sig an hästhovar i stall med smitta, oavsett vilken.

Nu vet jag att det finns många, många seriösa hovslagare som är måna om sina kunder och har god kunskap om smittskydd och som gör sitt jobb i ur och skur. Jag vet också att det finns många, många hovslagare som kommer till smittade stall och sköter det med bravur och omsorg. Men det tycks som om man helst gör det i det tysta.

Läs artikeln hos Hippson.

Text & Foto: Anna Carlsson-Käck (Stallet, hovslagaren och hästen på bilden har ingen koppling till artikeln.)