Onsdagen i Falsterbo gick huvudsakligen i regnets tecken. Här bjuder vår gästbloggare Saga Kullberg, stallchef hos dressyrryttaren Stefan Jansson och hästskötare under Falsterboveckan åt sin chef, på en bildbomb från hur det såg ut bakom kulisserna igår. Inte mycket glitter och glamour här inte!

”Hej igen! Jag fick ett önskemål om att visa upp hur det ser ut bakom kulisserna här på Falsterbo. Som publik ser man oftast bara den glamourösa delen av tävlandet, det vill säga de få minuter som ekipaget tillbringar inne på tävlingsbanan. Det är lätt att tro att de vackra hopp- och dressyrhästarna bor i superlyxiga stallar och att hästskötarnas huvudsakliga sysslor är att fläta manar och olja hovar. Så här är dock inte riktigt fallet, speciellt inte dagar som idag när regnet öser ner och det blåser på tvären. Under dagen har jag fotat en del runt omkring stallområdet och jag tänker självklart dela med mig av bilderna till er.

Paddocken intill stallarna var helt täckt av vatten på grund av det ihållande ösregnet.

Paddocken intill stallarna var helt täckt av vatten på grund av det ihållande ösregnet.

Zid under dagens morgonpromenad, han fick ha på sig sitt regntäcke för att inte bli alltför blöt.

Zid under dagens morgonpromenad, han fick ha på sig sitt regntäcke för att inte bli alltför blöt.

Stallarna omges för tillfället av lervälling, inte lätt att hålla hästarna rena här inte!

Stallarna omges för tillfället av lervälling, inte lätt att hålla hästarna rena här inte!

Gummistövlar är att föredra sådana här dagar!

Gummistövlar är att föredra sådana här dagar!

Inne i stallet är det torrt och varmt. Såhär ser det ut utanför Zids box. Det genomblöta regntäcket hänger på tork över fodertunnan. Vi har små hösilagebalar med oss som passar perfekt under sadelskåpet. Vattenkannor är bra för att lätt kunna fylla på vatten utan att behöva släpa på otympliga hinkar. Den lilla gröna skottkärran är också väldigt praktisk att ha med på tävling! Telefonnummer till både ryttare och hästskötare finns på alla boxdörrar om det skulle hända något och ingen är i närheten.

Inne i stallet är det torrt och varmt. Såhär ser det ut utanför Zids box. Det genomblöta regntäcket hänger på tork över fodertunnan. Vi har små hösilagebalar med oss som passar perfekt under sadelskåpet. Vattenkannor är bra för att lätt kunna fylla på vatten utan att behöva släpa på otympliga hinkar. Den lilla gröna skottkärran är också väldigt praktisk att ha med på tävling! Telefonnummer till både ryttare och hästskötare finns på alla boxdörrar om det skulle hända något och ingen är i närheten.

Stallet sett inifrån. Eftersom det bara är finalhästar kvar är det ganska tomt i stallet nu, skönt för hästarna för miljön blir mycket lugnare när det bara är halvfullt.

Stallet sett inifrån. Eftersom det bara är finalhästar kvar är det ganska tomt i stallet nu, skönt för hästarna för miljön blir mycket lugnare när det bara är halvfullt.

Zid är nöjd i sin mysiga box…

Zid är nöjd i sin mysiga box…

…och han har inga problem med att slappna av! Vissa hästar blir stressade av att vara på tävling men Zid är en klippa, han sover alltid oavsett var han befinner sig.

…och han har inga problem med att slappna av! Vissa hästar blir stressade av att vara på tävling men Zid är en klippa, han sover alltid oavsett var han befinner sig.

Stefan och Zid under dagens joggingpass.

Stefan och Zid under dagens joggingpass.

Paddocken vid stallarna var lite mer ridbar så Zidney fick joggas en stund där istället.

Paddocken vid stallarna var lite mer ridbar så Zidney fick joggas en stund där istället.

Bra vattenträning för hästarna, hehe!

Bra vattenträning för hästarna, hehe!

En ruta har grusats upp där man kan spola hästarna. Vattentrycket är extremt lågt så det tar hundra år att tvätta hästarna, men det är definitivt bättre än inget! Bakom spolplattan står en container där man kan slänga gödsel.

En ruta har grusats upp där man kan spola hästarna. Vattentrycket är extremt lågt så det tar hundra år att tvätta hästarna, men det är definitivt bättre än inget! Bakom spolplattan står en container där man kan slänga gödsel.

Bakom paddocken finns det möjlighet att beta hästarna, något som Zid uppskattar väldigt mycket.

Bakom paddocken finns det möjlighet att beta hästarna, något som Zid uppskattar väldigt mycket.

Ja, ungefär såhär ser det ut bakom kulisserna på Falsterbo! Imorgon (torsdag) rider Stefan och Zidney finalen i Folksam Scandinavian Open för 6-åriga hästar. Jag ska försöka att fota mycket! Till dess får ni ha det bra!