The President, Jana Wannius, drar igång årets presskonfenrens inför Falsterbo Horse Show. Sylve Söderstrand i bakgrunden.

The President, Jana Wannius, drar igång årets presskonfenrens inför Falsterbo Horse Show. Sylve Söderstrand i bakgrunden.

Sol, blått hav, segelbåtar, sommarklädda människor. När man rullar fram längs havet i Höllviken är det fint, riktigt fint. Om man inte som undertecknad är supersen till en av sommarens stora begivenheter i ridsport och mediavärlden – Presskonferens inför Horse Showen. Då glömmer man havet och båtarna, pressar den gamle Volvon lite extra för att hinna fram. Puh, på plats, visserligen får jag ett varnande ögonkast av The President. När Falsterbo Horse Show kallar kommer man i tid! Men nu är jag här i alla fall och på podiet uppe på VIP-läktaren sitter de – Jana Wannius, ”forever young” president för ett evenemang som bara växer, både i kvalitet och kvantitet. Vidare hoppningens Sylve Söderstrand, dressyrens Bo Jenå, fälttävlans Staffan Lidbeck och körningens Karolina Swärdh. Som extrabär i denna fantastiska sommartårta, finns Rose Mathisen och Marina Mattsson från dressyren och så Johanna Nilsson, ung och framgångsrik i körsporten. Och så då vi, mediagänget mittemot. Här blandas ringrävarna från papperstidningarna med representanter för de så kallade nya medierna, lite radiofolk, lite TV-folk och så de där som alltid är med. Seriös blick, superkamera, kroppsspråk som inte vet vad osäkerhet vill säga. Frågar man vem eller vilka som är deras uppdragsgivare får man aldrig ett klart svar, sånt ska man veta i förväg. Jag vet inte det men jag avstår från frågan. Man har väl lärt sig! Sedan är det lite utfyllnad, några barn och sånt men det hör till. Presschefen Anna Nyström drar igång och sedan tar presidenten över. Falsterbos nysatsningar, lite statistik, lite ”namedropping” som nya banbyggaren, samma person som ska bygga under de olympiska spelen i Rio, det vill säga Guilherme Jorge. Alla ser ut som om de var tjenis med honom redan, jag har ingen aning om vem det är, men det blir säkert bra. Och som Sylve Söderstrand påpekar, det är ju bra att få testa denne Jorges banor här på hemmaplan i Falsterbo. Så vet man vad som väntar ”over there”. Sylve, som numera efter vårens turbulens i hoppledarfrågan, har titeln olympisk headcoach i hoppning, vill inte riktigt avslöja vilka som ska göra resan till Rio. Falsterbo blir avgörande. – Troligen Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Kompletterade med några ur gänget Henrik von Eckermann, Angelie von Essen, Charlotte Mordasini och Helena Persson. Troligen alltså! Den 18 juli är sista chansen att anmäla ryttarna, tills dess måste Sylve Söderstrand ha funderat färdigt. Och så ska också alla intryck från Falsterbo vara väl analyserade. Det blir ju inte helt enkelt för en tilltänkt OS-ryttare att fixa ett framgångsrikt Falsterbomeeting. Konkurrensen är hård. Hit kommer hoppryttare från hela världen, det är inte bara svenskarna som ska finslipa OS-formen på Näset. Holland med Jeroen Dubbeldam, Irland med Cian O’Connor, Denis Lynch, Danmark med Thomas Velin, Nya Zeeland, USA, Spanien, Schweiz, ja här finns massor med kandidater till alla priser och pokaler. Likadant är det i dressyren.
Nymålat klocktorn på dressyrbanan.

Nymålat klocktorn på dressyrbanan.

Dressyren starke man, BO Jenå, väntar på sin tur att prata.

Dressyren starke man, BO Jenå, väntar på sin tur att prata.

Bo Jenå, ledaren, presenterar inga större överraskningar. Ja det är Kittel, det är Wilhelmson Silfvén, det är Rose Mathisen, det är Charlotte Haid Bondergaard, Och så Ulla Håkanson förstås, för vad skulle de här tävlingarna vara utan henne? Den stora läktaren vid dressyrbanan som hon själv var med och fixade och som bär hennes namn har också fått en total uppsnyggning inför årets tävlingar. Sedan får vi se en massa superduktiga yngre ryttare också med Marina Mattsson i täten. Härligt! Presskonferensen rullar på. Det ställs inte speciellt många frågor men det är också tradition. Man ska helst veta allt innan man bänkar sig eller också tar man reda på det efteråt. Skulle någon mediarepresentant fråga något så snor alla åt sig svaret. Ganska kul! Staffan Lidbeck, fälttävlansbossen, får ordet och han har även fått plats i årets Falsterboprogram. Lidbeck gillar läget, inte minst efter Ludwig Svennerståls stora framgång i en trestjärnig tävling i Polen nyligen. Nu ska även fälttävlan testa OS-formen i Falsterbo och tur är väl det. Är det någon som vill missa när Svennerstål, Silver-Sara, Linda Algotsson, Frida Andersén, Niklas Lindbäck och Anna Nilsson är i aktion? Inte jag i alla fall som kommer att hänga både på deras dressyr och på deras hoppning. Jana Wannius är nöjd med att även ha den grenen med i hela Falsterbokonceptet.
Superlång flaggstång en av nyinvesteringarna.

Superlång flaggstång en av nyinvesteringarna.

När det kommer mellan 60.000 och 70.000 besökare till Horse Showen är det bra att ha ett varierat program med ett innehåll där ambitionen är att ständigt förbättras. Allt står i fokus under horseshowen men Jana Wannius och hans medarbetare har också inlett sin treårssatsning på dressyr. I år är det år ett och som vi redan har skrivit om här på Equestrianwords så har man i år ett helt nytt dressyrhus på banans kortsida med lounge för hästägare och sponsorer, underlaget på banan är också nytt och man jobbar stenhårt med att det ska vara mer än perfekt inför första start.
Jana Wannius förklarar något om körarrangemanget för Johanna Nilsson, till vänster och Karolina Swärdh.

Jana Wannius förklarar något om körarrangemanget för Johanna Nilsson, till vänster och Karolina Swärdh.

Sedan går ordet till Karolina Swärdh, vars hjärta klappar extra hårt för körsporten. I år är det tredje gången som kuskarna finns med och de kör både på stora banan och på den speciella ”Falsterbobanan” snett bakom stora arenan.
Karolina Swärdh förklarar hur trevligt det är med körsport. Pressen lyssnar.

Karolina Swärdh förklarar hur trevligt det är med körsport. Pressen lyssnar.

– Fullt ös som vanligt, utlovar Karolina, som har satsat extra mycket på de yngre kuskarna i år. De äldre får masa sig lite åt sidan – de yngre är sportens framtid, det ska de bevisa i Falsterbo.
Äntligen dags för buffé. Gött!

Äntligen dags för buffé. Gött!

Sedan är det mat. Buffé. Det ser lovande ut. Men innan det är dags så vill pressen få de tre ledarna säga något om de svenska chanserna i Rio. Hur ska de veta något om dem, chanserna alltså. OS är en mycket speciell tävling som lever sitt eget liv. – Vi åker inte dit bara för att tävla, menar Söderstrand. – Ingen åker dit bara för att tävla, menar Jenå. – Vi åker för medalj, menar Lidbeck. Jaha, härligt, go Sverige go.
”Alla” vill plåta Jana Wannius!

”Alla” vill plåta Jana Wannius!

Snabbt lite buffé och sedan en rundtur där körningen ska gå. När Wannius vill ha mig med på en fotvandring inne på området, ja då är det bara att hänga på. När vi kommer tillbaka försöker jag se ut som om jag fått reda på all världens hemligheter när det gäller Falsterbo Horse Show. Ensamrätt! En sak är i alla fall inte hemlig. Nu på lördag den 2 juli är det dags och sedan är det full, full fart ända till och med den 10 juli. Du hänger väl på? Även om du fastnar i bilkön på vägen dit? Eller därifrån? Text och foto: Eva Österlund