Jag har aldrig förstått mig på den smutskastning som sker mellan olika hästvärldar. Vad är det som säger att den ena världen är bättre än den andra? Nä, ta vara på russinen och njut av det vi har gemensamt istället – kärleken till hästen. Jag är skogsmulleryttaren som blev dressyrnörd och som nu också rider mycket tillsammans med westernryttare, både på bana och i skog och mark. Det fungerar alldeles utmärkt och jag har lärt mig massor! Att umgås och lära över disciplin- och hästvärldsgränserna behöver inte vara så komplicerat. Om man bortser från den rena trevlighetsaspekten i det hela – för det ÄR trevligt att umgås med hästiga kamrater! – så har vi mycket att vinna om vi bara vågade tänka lite mer gränsöverskridande. Och det gäller oavsett om vi pratar dressyr, hoppning, western, islandshästar, akademiskt, körning osv. Plocka lite kunskap här och lite tips där. Sålla bort det som inte funkar för just dig men förkasta inte en hel värld av kunskap! Prova! Var lite ödmjuk! Jag tycker inte om allt som westernvärlden har att erbjuda likväl som westernvännerna förmodligen förkastar en del av det jag står för i min dressyrsadel, men vi gillar varandra ändå. Jag har svårt att se motsättningen? Okomplicerat och vänligt Trygga hästar, go stämning och härlig kamratskap. Så ser den westernvärld jag upplever ut. ”Hej! Vad kul att du vill vara med! Jaha, du rider klassiskt. Spännande! Välkommen till oss!” I den klassiska världen, där jag huvudsakligen befinner mig, är det tråkigt nog men uppriktigt sagt inte alltid lika vänligt och öppet… Fördomarna och de förutfattade meningarna är ofta generande tydliga. Så knasigt. För visst har vi olika sätt att nå våra mål och visst är det mycket som skiljer oss åt men det är ju trots allt så mycket mer som förenar oss. Hippsons nya bloggare, unghästutbildaren och dressyrryttaren Malin Singelsö, har fattat grejen. Läs här om hur hon tar hjälp av den akademiska ridkonsten för att finna avspänning och lugn tillsammans med sin häst Driver. Text: Anna Carlsson-Käck Foto: Anna Carlsson-Käck och Johanna Larsson