Fbo 1 Horseshowen närmar sig och på det stora tävlingsområdet i Falsterbo händer det saker hela tiden. Det byggs, det målas, det förbättras och det klipps. Följ med på en liten områdesvandring med Equestrianwords. Före alla andra!!!

Nya spännande bygget vid dressyren.

Nya spännande bygget vid dressyren.

Årets stora nybygge är den permanenta VIP-paviljongen vid dressyrarenans kortsida. Här kan man följa dressyrekipagen från den stora altanen som går längs hela husets framsida. Fräckt är också taket i tre sektioner. Jämför man med Falsterbos egna dressyrdomarkurer så syns det tydligt var man har hämtat inspirationen till takformen. Baksidan av det nya bygget vätter ut mot dressyrens framridning och mitt på den långsidan finns en stor balkong där man kan hänga och följa favoritekipagens uppvärmning innan allvaret inne på banan. Lite som en kunglig balkong nästan, kanske dags att träna in en Silvia-vinkning för dem som får platserna däruppe!
4.The president för alltihop, Jana Wannius, i samspråk med Breido, Graf zu Rantzau, tysk förbundsorförande.

4. The president för alltihop, Jana Wannius, i samspråk med Breido, Graf zu Rantzau, tysk förbundsorförande.

Stora dressyrläktaren har fått nya bänkar i trä, borta är de väldigt blåa stolarna. Träet har gett ett lyft åt hela läktaren. Nere på banan kör man olika sorters maskiner. Hela tiden. Här läggs nytt underlag som ska vara perfekt den dag Kittel och övriga gänget rider in här.
Dressyrbanan får nytt underlag.

Dressyrbanan får nytt underlag.

Här ska det inte snubblas eller vara för tungt! Det är Jana Wannius, the president, som visar runt, mycket nöjd med att Falsterbo hela tiden utvecklas, förändras och förbättras. Från nybyggen till grönområdena som till exempel de gamla vallarna mellan framhoppning och dressyren som nu är borta. Plötsligt ser det mycket snyggare och mer överskådligt ut
Högsta punkten på Falsterbo Horse Show. Här har man totalkoll!

Högsta punkten på Falsterbo Horse Show. Här har man totalkoll!

. Vi går upp mot sekretariatet högst upp på hoppbanans kortsida. Här får man aldrig gå i vanliga fall så det känns extra bra att passera grinden där det står ”privat”. Utsikten är fantastisk naturligtvis och det känns extra bra att vara den enda inne på denna arena. Ja, förutom en ensam hare förstås som elegant springer igenom graven som för att visa hur enkelt det är att fixa ett derbyhinder i Falsterbo.
Tomt och lite ödsligt men snart är det dags!

Tomt och lite ödsligt men snart är det dags!

Balkongen där man kan överblicka dressyrens framridning.

Balkongen där man kan överblicka dressyrens framridning.

Gräsmattan är som sammet, den här skulle nog väcka avund bland banskötare på den mest exklusiva golfbana. Och här ska det gå hästar av alla sorter och i alla tempon! Härligt! Jana Wannius tar emot nästa besökare, Breido, Graf zu Rantzau, idag tysk förbundsordförande, som ridit här flera gånger under sin ryttarkarriär. För längesen. Det har hänt en del med området sedan dess.
Privat javisst, men vi går in ändå.

Privat javisst, men vi går in ändå.

  • Tänk den första långsidesläktaren, säger Jana. Den hade faktiskt en gång funnits med på Baltiska utställningen. Och med åren lutade den alltmer bakåt. Lite oroligt när den var helt full på hoppderbydagen till exempel.

Alla utställarna ligger i startgroparna. För några år sedan asfalterades gångarna mellan tälten och blev till gator med speciella gatuskyltar. Klar förbättring för alla för hoppning, dressyr, hunting, körning och show i all ära, men det är i shoppingstråken det händer. Kolla bara när en dag på Falsterbo är slut och mängder med besökare vandrar mot parkeringar, tyngda av shoppingkassar. Träns med bling, byxor med bling, stövlar av samma stuk som dem Malin Baryard har, broschyrer om nya hästsläp, snygga tröjor och så alla dessa longeringspiskor, ja vad kan man inte hitta i kassarna. Och utställarna är glada, säljer man inte på Falsterbo Horse Show, ja då säljer man ingenstans, då är det dags att byta bransch eller i alla fall sortiment. Med andra ord – det börjar bli dags. Den 2 juli till den 10 juli bär alla vägar till Falsterbo. Vi ses väl där?

Härliga gatuskyltar i shoppingområdet.

Härliga gatuskyltar i shoppingområdet.

  Eva Österlund, text och foto