Paddockprogrammet inne på mässan under Göteborg Horse Show är populärt och har stor publik. Arrangörerna vill visa på hästsportens bredd och lyckas mycket bra med det; här finns verkligen något för alla. Men var är hjälmen? En del programpunkter omfattar discipliner där hjälmen ofta väljs bort vilket naturligtvis är var och ens eget val. Vad man gör hemma på gården eller tillsammans med sina gelikar inom den disciplin man tillhör har jag egentligen inga synpunkter på. Däremot tycker jag att det är direkt olämpligt att i uppvisnings- och marknadsföringssyfte och dessutom i ett så stort sammanhang som paddockprogrammet under Eurohorse, rida hjälmlöst utan att i mikrofonen åtminstone förklara varför man väljer att göra det. Passa på att berätta om er disciplin och den livsstil ni representerar. Berätta om 1600-talets dragoner och karoliner och varför hjälmen i uppvisningen har ersatts av en trekantig hatt. Passa på att berätta att det i er disciplin – för att ta westernridningen som exempel – råder hjälmtvång för barn och ungdomar men att man sedan gör som man vill.

Det slarvas med hjälm i ALLA discipliner. Dressyrryttarens hatt skyddar till exempel föga vid ett fall. Men jag tycker exakt samma sak där. Var rädd om huvudet – använd hjälm.

Läs artikeln hos Hippson i sin helhet HÄR.

Text: Anna Carlsson Käck