Tomas Torgersen är nöjd med FEI:s sportforum där bland annat formatet på WEG och OS har diskuterats.

Tomas Torgersen är nöjd med FEI:s sportforum där bland annat formatet på WEG och OS har diskuterats. Foto Lotta Karlsson

FEI:s sportforum, som pågått under två dagar, har precis avslutats och vi får tag på Tomas Torgersen när han är på väg hem från forumet för att höra vad som avhandlats. Tomas Torgersen är sportchef för Gothenburg Horse Show, med i ledningen inför EM i Göteborg 2017, föreslagen till Svenska Ridsportförbundets styrelse bland mycket annat. I Lausanne var han i egenskap av styrelseledamot i The Alliance of International Jumping Organizers. – Det har varit en öppen debatt med högt i tak. Det är inget beslutande möte på något sätt utan del i en process där alla får vara med och lyssna och tycka inför eventuella beslut i framtiden. Vid årets forum var det formatet för mästerskapstävlingarna WEG och OS som var i fokus. – VM är för dyrt, 30-40 procent ungefär, berättar Tomas och fortsätter: – IOK (Internationella Olympiska Kommittén, reds anm) har också synpunkter på ridsporten. Det är ingen hotbild på något sätt men man förutsätter att FEI arbetar på och utvecklar grenarnas koncept. Bland det som diskuterades är att man i dag i lagtävlingarna får räkna bort det sämsta resultatet. – Det är ingen annan sport som har det så, om en i simlaget tjuvstartar så är de ute, så är det bara. – Något annat som diskuterades är också att man inte ska kunna få två medaljer för samma prestation. Men det handlar ju om hästarna också, de kan ju inte gå hur mycket som helst för att skilja lag- och individuell prestation. Frågan är hur man kommer runt det. IOK önskar också ändringar som gör att fler länder kan delta och att ridsportens grenar blir publikvänligare. För Tomas del, som sportchef för Gothenburg Horse Show, fördes också intressanta diskussioner om hopptävlingar där man använder sig av så kallade pay-cards. – Man resonerade väl att sådana inbjudningstävlingar i framtiden ska ge lägre rankningspoäng än andra tävlingar. FEI sneglar också på ett koncept att skapa sexstjärniga tävlingar, i dag finns det alldeles för många femstjärniga, det drar ned statusen. – Sådana tävlingar skulle i så fall inte bli sökbara utan man tilldelas arrangemanget. Det är väl en följd av att det finns arrangörer som håller en hög standard på sina tävlingar. Status kommer att gå före pengar. Sammanfattningsvis gillar Tomas sportforumet som en del i en öppen demokratisk process där de olika grenkommittéerna har fått redovisa vad de kommit fram till vad gäller formatet på respektive gren. – Det är så här det ska vara. Inte som det blir ibland där man går in i ett slutet rum och fattar beslut för att sedan hamna i konflikt. Här har alla möjlighet att vara med i beslutsprocessen precis som det ska vara, säger en nöjd Torgersen. Mer info om forumet kommer efterhand på FEI:s hemsida, klicka HÄR. Annika Grundberg