Emma- Maria Thalén går beridarprogrammet på Flyinge och är inte alls förvånad över att så många söker sig till programmet i år. Själv tackade hon nej till jobb hos Ludger Beerbaum för att återvända till Flyinge och göra sista delen av utbildningen. Här med hästen Zinzano. Foto: Anna Nyström

Emma- Maria Thalén går beridarprogrammet på Flyinge och är inte alls förvånad över att så många söker sig till programmet i år. Själv tackade hon nej till jobb hos Ludger Beerbaum för att återvända till Flyinge och göra sista delen av utbildningen. Här med hästen Zinzano. Foto: Anna Nyström

Söktrycket till Flyinges beridarutbildning är enormt, många unga ryttare drömmer om att kunna utbilda sig till beridare för att få bra jobb i hästbranschen efter examen. – Sverige behöver beridare för att såväl hästnäringen som sporten ska utvecklas, säger Ann-Catrin Carlsson, programansvarig. Några av Sveriges bästa tränare och många ridtimmar om dagen lockar många unga ryttare att söka beridarutbildningen på Flyinge. En utbildning med hög status som kan ge jobb som ”hemmaryttare” hos proffsryttare eller på stuterier och handelsstall för att förädla och utbilda hästar mot försäljning. – Utomlands är det väldigt vanligt med väl utbildade beridare och i till exempel Tyskland och Danmark har en beridarutbildning högt anseende, säger Ann-Catrin Carlsson som är programansvarig. I Sverige får fler och fler människor klart för sig vad en beridare gör och behovet blir större allt eftersom svenska hästar blir mer och mer intressanta på den internationella marknaden. För att hästarna ska få ett högre marknadsvärde krävs det att de är utbildade av skickliga ryttare. På Flyinge har beridareleverna tillgång till några av Sveriges bästa tränare. Bland dem Bo Jenå, Maria Gretzer, Henrik Ankarcrona, Olof Axelsson och Mette Henriksen. 21-åriga Emma-Maria Thalén är en av de som går första året på programmet. Innan hon började hade hon bland annat tävlat SM-final i hoppning som young rider på en häst hon tagit fram själv. – Jag har verkligen fått ut mycket av det här programmet. Vi får rida många olika hästar och har mycket undervisningstid vilket innebär att man hela tiden får uppföljning på vad som händer med ens ridning, menar Emma-Maria Thalén. I utbildningen ingår också mycket LIA, lärande i arbetslivet. Emma-Maria har varit hos landslagsryttaren Henrik von Eckermann som i sin tur arbetar för Ludger Beerbaum, flerfaldig OS-medaljör. – Det var sju fantastiska veckor, jag fick verkligen känna på hur det är att vara beridare i ett toppstall, dessutom blev jag erbjuden jobb där som beridare, säger Emma-Maria som trots erbjudandet kom tillbaka till Flyinge efter praktiken. I maj ska alla behöriga som sökt till beridarprogrammet göra sina antagningsprov på Flyinge. Endast fem av dem kommer in. För Emma-Maria och hennes klasskompisar väntar flera tävlingar. Näst sista helgen i april startar Emma-Maria dressyr, det handlar om medelsvår C. – Jag gjorde min debut i dressyr för några veckor sedan och blev trea på 72 procent i LA:3, dressyr är också kul, säger hon innan det är dags för nästa lektion – tömkörning. – Flyinge är starkare än någonsin på både utbildnings- och tävlingssidan och det är ett mycket bra betyg att kunna visa så starka ansökningssiffror, säger Kees de Jong, VD på Flyinge. – Vi kommer att ha fortsatt fokus på vidareutveckling och vi ser fram emot att hälsa alla nya elever och studenter välkomna till Flyinge i höst. Här får de en helt unik miljö som vi dessutom nu öppnar upp för vårt nya gymnasieprogram i samarbete med SRG. Nu har anmälan stängt till alla vuxenutbildningar och söktrycket är högt. Till unghästutbildare vidareutbildning, delvis på distans och hovslagarnas tilläggsutbildning kan man dock söka ett tag till. Information: Anna Nyström, Flyinge AB