Santiago (e Topaasch-Rubinrot) visades av Martina Wikström. Ekipaget visade 6- och 7-årsprogrammen först ridet med vanligt träns och därefter på kandar.


Santiago (e Topaasch-Rubinrot) visades av Martina Wikström. Ekipaget visade 6- och 7-årsprogrammen först ridet med vanligt träns och därefter på kandar.

Under tisdagen spenderade dressyrens förbundskapten Bo Jenå och dressyr- gångarts- och exteriördomaren Jan-Ove Olsson en heldag hos Billdals RK.  Temat för dagen var unghästens väg från 3-årstest till S:t Georges. Dagen var uppdelad i två pass där dagpasset främst var inriktat mot instruktörer, tränare och ryttare med diskussioner, teori och träning för deltagande ekipage. Kvällens tema var från unghäst till toppnivå. Hela dagen var öppen för publik.
Jena_Olsson

Herrarna Jenå och Olsson sammanfattar dagen. I bakgrunden Jaqueline Lindström på Figo, kvällens sista och något speciella ekipage där stammen stod ut mot dagens andra deltagare. Figo är efter Feliciano-Cardento och tävlade fram till förra året hoppning upp till 1,40. Nu har han bytt gren och tävlas i dressyr på medelsvår nivå.

Bo och Jan-Ove kompletterade varandra när de kommenterade de hästar som deltog – exteriör, gångarter och ridning samt med träningstips till ryttarna och publiken. De var rörande eniga om att det är viktigt att vara lyhörd för hästen – gå inte för fort fram i utbildning, belastning eller krav.
Publiken lyssnar, ser och lär.

Publiken lyssnar, ser och lär.

En ung häst blir snabbt trött och då ökar skaderisken och hästen tycker inte att det är roligt med träning. Du behöver givetvis vara bestämd men kom ihåg att ta pauser och att belöna, med röst och/eller godis! Domarna ser det som en fördel om du anpassar dig till den unghäst du ska visa. De begär inte att du ska visa hästen på samma sätt som en äldre häst på en dressyrtävling! En 3-åring till exempel ska inte visas färdig, den ska visa att förmågan finns.

  • Använd gärna rösten
  • Om hästen är tittig – ge den tid att titta på arenan innan du kräver att den fokuserar på dig
  • Använd gärna lätt sits – det är bra för rörligheten på den unga hästen

Domarna vill gärna se att hästen kan stretcha ut halsen utan att den springer iväg, växla mellan kortare och längre form. Träna också ordentligt på visning vid hand och lösgalopp så att hästen kan komma till sin rätt på den stora dagen.

beloning

Belöna unghästen när den gör rätt.

tomkorning Under dagen och kvällen fick vi se hur hästarna kan tränas från lösgalopp till skolor, piruetter, bytesserier och början till passage. Tre hästar visades även tömkörda av Bo Jenå, med och utan cavaletti och med varierad grad av samling. Slutligen – se championaten som en vägledning för utbildningen av hästen, det är absolut inte ett krav att kunna delta på allt eller att hålla tidsplanen exakt. Känn din häst så att du inte kräver för mycket för fort. Foto: Lotta Karlsson