”Vi har varit otydliga” – SvRF om protesterna mot tävlingarna i Ljungby

Andrea Barth, verksamhetschef på avdelningen för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet. Foto Lotta Karlsson

Andrea Barth, verksamhetschef på avdelningen för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet. Foto Lotta Karlsson

Förra helgen var det nationella hopptävlingar för ponny och häst i Vetlanda. Under lördagen genomfördes en Msv B, inverkansridning bed A:stil för ponnyekipage, klassen var även kvalklass till SM. Hela 160 ekipage startade och med de nya ålderskategorierna och stilbedömningen tog klassen cirka åtta timmar av tävlingsdagens tid i anspråk. Efteråt har kritik framförts mot Svenska Ridsportförbundet och genomförandet av klassen. Bland annat skrev Nellie Berntsson ett blogginlägg från sjukhussängen om det orimliga att låta barn tävla från tidig morgon till sen kväll, något som innebär en säkerhetsrisk när den mentala orken tryter, läs Nellies inlägg HÄR. En protest är inlämnad till Svenska Ridsportförbundet rörande klassen. Det man i anmälan vänder sig emot är att endast en stildomare var på plats, såsom anmälaren tolkar regelverket ska det vara två. Kvalgränsen till SM är 21 stilpoäng, endast tre ekipage missade kvalgränsen, alla med mindre än en poängs marginal. Då man anser att klassen är regelvidrigt utförd vill anmälaren att även dessa tre ryttares resultat ska räknas som kvalificerande för SM. Med anledning av detta har Equestrianwords ställt ett antal frågor till Svenska Ridsportförbundet och fått svar via mail av Andrea Barth som är verksamhetschef på förbundet för avdelningen sport/tävling. Angående antalet stildomare vid SM-kvalklassen i Vetlanda, varför var det bara en domare och inte två? – I regelverket runt SM står det inte angivet att det skall vara två domare. Texten om två domare är hämtad från utbildningsgången för Inverkansdomare, och det är olyckligt att det kan uppfattas som regelverk och vi kommer att bort det. Med all den kritik som varit mot införandet av inverkansridning på ponny-SM är det inte olyckligt att ni inte själva följer regelverket? – Vi följer regelverket, men har varit otydliga i det här fallet. Vi tar till oss kritiken och förbättrar framåt. Ser ni inte till att domarna som används har löst licens? – Vi önskar att alla som arbetar som funktionärer i olika former löser sina licenser i tid, och genomgår fortbildning regelbundet. Hur ser ni på att domaren i fråga även dömt flera andra stilhoppningsklasser tidigare i år utan licens. Finns det inte fler stildomare att tillgå i vårt avlånga land? – Vi beklagar att domaren har varit sen att förnya sin licens. Vi har ett växande antal inverkansdomare som genomgått den senaste uppdateringen, samt ett antal fortbildningskurser på gång framåt. Hur gör ni för att rekrytera fler stildomare? – Vi har bland annat gett möjlighet till alla A- och B-tränare att gå utbildning till inverkansdomare. Är det rimligt att barn ska få missa kvalgränsen med 0,2 poängs marginal? – Tävling är tufft. Man kan missa kval med små marginaler också i andra sammanhang Behöver ni se över stilprotokollet med beaktande av att en av de tre som missade SM-kval med ett par tiondelar dagen därpå segrade i en Lätt A? – Stilprotokollet är nyligen reviderat och heter Protokoll bedömning A:Inverkan. När man går in och tittar på licensierade inverkansdomare kan man gå in via två sökvägar; dels funktionärer och dels tränare. De två registren överensstämmer inte, vilket är det man ska lita på är det korrekta? – När det gäller sökvägar så är det precis som du säger, det går att söka på två sätt. Det bottnar i att de kommit in från två håll, som funktionärer eller tränare, vi tittar nu på hur vi ska sammanföra dessa på ett bra sätt och få med när de uppdaterade sina utbildningar i olika forum osv. Jag har full förståelse för att det är förvirrande. Vi kommer att åtgärda detta. Annika Grundberg

1 kommentar

 1. Antalet starter var betydligt fler i år under meetinget än vad som varit de två senaste åren.
  Lördagen i år som kritiserats för sin längd tog arrangören in 360 startande i ett ridhus och väl medveten om att en klass med inverkansridning bed A:stil tar längre tid än motsvarande utan sådan bedömning.
  Motsvarande antal starter under lördagen 2014 var det 221 startande och 2013 var det 235 startande under samma meeting.
  Vari ligger arrangörens ansvar för långa tävlingsdagar?
  Ljungby Ridklubb
  Nationell | Regional | Ponny | Häst | Hoppning
  torsdag 12 mars 2015 – söndag 15 mars 2015
  Fredag 13 mars 2015 Totalt 325 starter för dagen
  Lördag 14 mars 2015 Totalt 360 starter för dagen
  Söndag 15 mars 2015 Totalt 264 starter för dagen
  Tot= 949 starter

  Ljungby Ridklubb
  Nationell | Regional | Ponny | Häst | Hoppning
  torsdag 10 april 2014 – söndag 13 april 2014
  Fredag 11 april 2014 Totalt 263 starter för dagen
  Lördag 12 april 2014 Totalt 221 starter för dagen
  Söndag 13 april 2014 Totalt 157 starter för dagen
  Tot= 641 starter

  Ljungby Ridklubb
  Nationell | Regional | Ponny | Häst | Hoppning
  fredag 5 april 2013 – söndag 7 april 2013
  Fredag 5 april 2013 Totalt 282 starter för dagen
  Lördag 6 april 2013 Totalt 235 starter för dagen
  Söndag 7 april 2013 Totalt 181 starter för dagen
  tot = 698

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑