Fjordingen Brunte och Kornelia Jönsson tävlar för Billdals RK, det blev en 12:e plats för tävlingens enda fjording.

Fjordingen Brunte och Kornelia Jönsson tävlar för Billdals RK, det blev en 12:e plats för tävlingens enda fjording.

Under söndagen avgjordes det sista GP-ponnykvalet hos Kungsbacka RK så nu är de 30 semifinalisterna klara, grattis till er. Kungsbacka RK och GP-ponnyn bjöd på pausunderhållning i form av att bronshjälten från fotbolls-VM 1994, målvakten Tomas Ravelli, kom och red en liten bana. Tomas är en av kändisarna som kommer att rida i Stjärnornas hoppning vid Sweden International Horse Show på Friends Arena under första advent. För många av de tävlande ekipagen var antagligen herr Ravelli helt okänd, de var inte med och upplevde den magiska sommaren 1994. Och trots att han varit med och tagit VM-brons och segrat i SVT:s Mästarnas Mästare visade han att hoppning inte är någon ”walk in the park”. – Jag tycker att det är bra att han är med, då får föräldrar och andra vuxna se hur svårt det faktiskt är, säger GP-ponnygeneralen Kicki Sander. Det skiljde säkert en meter mellan vad de fantastiska GP-ponnyryttarnas hinder och Ravellis och han red inte riktigt lika stiligt men publikens jubel fick han. – Det här är värre än att spela fotboll, sa han innan han begav sig ut på banan med lektionshästen Cornelius. Tomas tränar inte med övriga stjärnor i Stockholm mer än vid enstaka tillfällen, istället tränar han på Cornelius i Kungsbacka, hittills har det blivit fem träningspass. Och utifrån den erfarenheten var det en imponerande ritt vi fick se. Att inte ställa upp när han blev tillfrågad om att vara med i Stjärnornas hoppning fanns inte. – Den dagen man inte vågar får man lägga ner, säger han efteråt när han sitter och skriver autografer till såväl unga som gamla. Men de största hjältarna under söndagen var givetvis alla de c-ponnyekipage som kämpade om en plats i semifinalen och i förlängningen en plats i finalen inne i Scandinavium inför fullsatta läktare. Tårarna rann, såväl av glädje och sorg, när så mycket står på spel kan det vara svårt att se att man gjort något bra om man inte hamnar bland de tio i topp. Här nedan kommer en bildkavalkad från söndagen och ett filmklipp med bronshjältens ritt.
"Det här är värre än att spela fotboll", sa en märkbart nervös Tomas Ravelli.

”Det här är värre än att spela fotboll”, sa en märkbart nervös Tomas Ravelli.

Jennifer Andersson och Charles Ingvar nådde inte hela vägen den här gånge.

Jennifer Andersson och Charles Ingvar nådde inte hela vägen den här gånge.

Stiligt ekipage.

Stiligt ekipage.

En av startfältets två killar, Nicklas Areskog-Beasley på Lillebror Laban.

En av startfältets två killar, Nicklas Areskog-Beasley på Lillebror Laban.

Många autografer blev det för Tomas Ravelli, kryddat med anekdoter från tiden som fotbollsspelare.

Många autografer blev det för Tomas Ravelli, kryddat med anekdoter från tiden som fotbollsspelare.

Tack Cornelius!

Tack Cornelius!

Lektionshästar är vår tids hjältar.

Lektionshästar är vår tids hjältar.

Stildomare Björne Carlsson tyckte att Tomas och Cornelius gjorde bra ifrån sig.

Stildomare Björne Carlsson tyckte att Tomas och Cornelius gjorde bra ifrån sig.

Både Tomas och Cornelius fick rosetter.

Både Tomas och Cornelius fick rosetter.

Yes, jag klarade det. Segergesten från VM var svår att få till på hästryggen.

Yes, jag klarade det. Segergesten från VM var svår att få till på hästryggen.

Vet ni att Björn Ulveus, har, eller har haft, en båt som heter just Ravelli. Inför straffen 1994 sa han "tar Ravelli den så ska min båt heta Ravelli", och hur det gick vet vi ju alla.

Vet ni att Björn Ulveus, har, eller har haft, en båt som heter just Ravelli. Inför straffen 1994 sa han ”tar Ravelli den så ska min båt heta Ravelli”, och hur det gick vet vi ju alla.

Ridläraren Louise Lind Paris guidade Ravelli genom banan.

Ridläraren Louise Lind Paris guidade Ravelli genom banan.

_MG_2732ravelli-publikK
Det var många skimlar i startfältet.

Det var många skimlar i startfältet.

Text  och film Annika Grundberg, foto Lotta Karlsson Följande 30 ekipage är klara för semifinal hos Billdals RK: Linnéa Bidefors/Rips Moa, Valsängs RF Lina Zetterman Karlsson/Hedemand’s Talido, Kungsbacka RK Rebecca Borg/Piccolo. Munkedals RK Linuz Herzig/Elgin Joy, Kungsbacka RK Alizia Elonsson/Chabliz, Stenungsunds HRF Emmie Lindholm/Bisazz, Kungsbacka RK Alice Öqvist/Aircraft, Alleby RK Johanna Liljegren/Romy, Billdals RK Magda Liander/Whos Princess Lee, Mölndals RK Annie Stålhandske/Simba, Trollhättans SR Nikolina Bosson/Don Corleone, Halmstads FK Victoria Josse/Wizard, Laholmsorten Wilma Bodlund/Yes To Carrots, Tvååkers K&RK Linnea Bakke/La Tene, Frillesås R&KK Maria Brunbäck/Dimmans Dito, Stenungsunds HRF Pernilla Svenäng/Star, Ätrabygdens RK Livia Sjölin/Mio, Halmstads FK Emilia Lundahl/Son Pepper, Falkenbergsorten Emmy Wessberg/Ballycarrig Dancer, Ale-Jennylunds RK Hugo Fritzsche/Sandy, Halmstads FK Josefin Andersson/Lurvas, Tvååkers K&RK Moa Johansson/Ambra, Herrljunga RK Jennifer Wensund/Bonny, Nääs RF Ebba Kewenter/Dusty, Onsala RF Ebba Wessberg/Ämedie, Ale-Jennylunds RK Emma Karlsson/Doerak, Bergs Hästklubb Nadja Almten/Hembys Drusilla, Billdals RK Izabella Nilsson/Bonnie Belle, Billdals RK Tilda Wilhelmsson/Monique, Lidköpings RK Jennie Sjöliden/Viper, Tämta RK