_MG_7438HaST-K Bohusläns museum i Uddevalla visar fram till och med den 9 november utställningen ”Häst – säg mej vem du är”. Det är en utställning som omfattar hästens historia, hästen i konsten och mycket mer utan att för den skull bli plottrig. En snyggt paketerad utställning som kan uppskattas även av den som inte är hästintresserad. Ett tips är att börja med den 12 minuter långa filmen, den skapar den rätta stämningen för att sedan vandra runt i salarna. Där bjuds på vackra tavlor, Mattias Klums fantastiska fotografier, berättelsen om modiga Linde Klinckowström von Rosen som med sin häst Castor red runt i Europa under mellankrigsåren och mycket mycket mer. Här nedan följer en liten bildkavalkad från utställningen, en aptitretare inför kommande besök av er läsare.

Islandshästen, en av världens bäst bevarade hästraser då man redan 930 e kr förbjöd import av hästar. Här syns en tavla av konstnärerna Cooper & Gorfer. I bild syns även ett sadeltäcke som förr användes till islandshästar.

Islandshästen, en av världens bäst bevarade hästraser då man redan 930 e kr förbjöd import av hästar. Här syns en tavla av konstnärerna Cooper & Gorfer. I bild syns även ett sadeltäcke som förr användes till islandshästar.

Hästar i alla dess former.

Hästar i alla dess former.

_MG_7425inledningstextK
Linde Klinckowström von Rosen och hästen Castor red runt i Europa under mellankrigsåren, bland annat besökte man Paris och Rom. För den som vill veta mer om det fantastiska ekipaget säljs boken om deras resor i museishopen.

Linde Klinckowström von Rosen och hästen Castor red runt i Europa under mellankrigsåren, bland annat besökte man Paris och Rom. För den som vill veta mer om det fantastiska ekipaget säljs boken om deras resor i museishopen.

_MG_7409hastsalenK_MG_7404kommunikation-bett-sporrarK_MG_7403lydnad-kommunikation-text
"Det är inte mer än rätt att även människan får en stöt", konstverk skapat av Maria Quarfordt Brising.

”Det är inte mer än rätt att även människan får en stöt”, konstverk skapat av Maria Quarfordt Brising.

Text Annika Grundberg, foto Lotta Karlsson För mer information om utställningen, museets öppettider med mera se Bohusläns museums hemsida. Följande konstnärer medverkar i utställningen: Acke Åslund, Alvar Jansson, Asmund Arle, Benjamin Cyup, Björn Berg, Carl Wahlbom, Carl Wilhelmson, Christina Lundström, Cooper & Gorfer, Denis Gavois, Eva Nordangård, Hendrik Zeitler, Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Ivar Lindekrantz, John Bauer, Kim Johansson, Maria Quarfordt Brising, Marianne Ahrne, Martin Edmond, Mats Åberg, Mattias Klum, Mikel Cee Karlsson, Märta Améen, Nils Kreuger, Stéphane Lombard samt Theresia Viska.