Dejt med fyra nya bekantskaper

Ranneberga Gård på Tjörn bjöd in Patrik Kittel att hålla clinic den 24 maj. Ett par hundra åskådare tog plats för att höra och se Patrik rida. Patrik Kittel beskriver det som att dejta, det här med att rida nya hästar. Det är inte helt enkelt ens för en proffsryttare att träffa fyra okända hästar och etablera en sorts relation, ett samarbete med dem. Patrik började med att berätta om sin bakgrund, att han började på ridskola precis som vem som helst och att de hästar han började sin karriär med var hästar för liten plånbok. ”Kan jag komma till Grand Prix-nivå så kan alla göra det” menade han. När han rider en ny häst börjar han med att kolla kommunikationen. Hästen ska vara kvick för hjälpen, den ska vara vaken och hela tiden uppmärksam på ryttaren. Har hästen rätt inställning är resten en fråga om utbildning och psyke så länge den har rena gångarter.

galopplangtygelhast3K

Det är viktigt med eftergift och att låta hästen gå i låg form emellanåt. Som vid uppvärmning och avslutning.

rannebergaEvaK

Eva Lindgren, Ranneberga gård, hälsar publiken och Patrik välkomna.

publik-rannebergaK

Cirka 300 personer hade tagit sig till Skärhamn på Tjörn för att se Patrik Kittel och efteråt var det en nöjd publik som begav sig hemåt fulla med inspiration inför kommande ridpass.

hast4K

En känslig dam, sa Patrik om det här stoet. Han sa också att om man får ett sto med sig är de de bästa men får man dem emot sig blir det jobbigt.

hast4skuttK

Alltid med ett leende på läpparna och med ett språk som alla kan förstå tar sig Patrik Kittel an sin publik.

franmarkenK hast2K klapphast1K lattsitsK piruetthast3K
Patrik red fyra för honom helt okända hästar. Den här grå skimmeln föll han för, den hade han gärna köpt.

Patrik red fyra för honom helt okända hästar. Den här grå skimmeln föll han för, den hade han gärna köpt.

Tips från Patrik • Låt det ta tid varje pass, slarva inte med uppvärmningen • Låt det ta tid med hästens utbildningsnivå • Låt det ta tid att befästa grunddetaljerna och repetera ofta • Låt det ta tid att tävla, träna på att åka iväg och att ha publik • Variera träningen med bommar, tömkörning, uteritter osv • Avsluta passet med något som går bra • Rid för din egen skull, inte för att imponera på andra • Ha fokus på hästen medan du rider, det förtjänar ni båda två • Förebygg inte misstag, låt dem hända och korrigera dem då • Använd inte hjälpmedel hela tiden, bara när de behövs (spö, graman, martingal mm) Patrik avslutade med att påpeka något som gäller alla: du kan alltid förbättra dig, oavsett nivå! Även på Lätt C-nivå eller om du trivs bäst med att rida i skogen. Förbättra detaljer som att rida bra vägar i programmet eller kunna rida förbi den där läskiga stenen. Analysera det du gör och gör det så bra du kan oavsett inriktning och nivå. Text och foto: Lotta Karlsson

1 kommentar

  1. Ann-Charlotte Holmstedt

    juni 4, 2014 at 2:57 e m

    Absolut se o läsvärt, många fina foto!
    Tack equestrianwords, ni är jätteduktiga och proffsiga 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑