Spanska Riskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Herrar med familjenamnen Pluto, Siglavy, Favory, Conversano, Maestoso och Neapolitano har precis avslutat ännu en fantastisk show. Den här gången på Malmö Arena inför massor av hästentusiaster. För det handlar naturligtvis om Spanska Ridskolan, där de vita lipizzanerhingstarna visar ridkonst av sällan skådat slag. Hemmabasen är Wien och här har de funnits sedan 1729 men anorna går så långt bak som 1572 när en ridakademi knuten till hovet grundades. Men 1729 är alltså den officiella starten, kung Karl VI gav klartecken både till själva ridskolan och till den fantastiska byggnaden, hemmaarenan i det kejserliga palatset där de visar upp sig än idag. spanska Ridskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES spanska Ridskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Det ska vara hingstar, de ska vara vita och de ska vara av lipizzanerras. Kompakta, ganska små men laddade med muskler och energi. Sådant som behövs när de ska visa ”skolorna över marken”, de gamla stridsrörelserna. Totalt finns det sju rörelser ”över marken, idag visar hingstarna mest levad, courbette och det fantastiska capriole-hoppet där hingsten först reser sig på bakbenen och sedan slår bakut med enorm kraft. Det finns många historier om de här hästarna, i böcker, i filmer, i dikter. Riktigt illa var det under slutet av andra världskriget när många hästar blev tyska krigsbyten och faktiskt slaktades ner för att ätas upp av en svältande armé. Hade inte den amerikanske generalen George S Patton gjort en insats och räddat många av hästarna, både hingstar och ston och fört dem till en säkrare plats än Wien så hade det varit betydligt svårare att få igång ridskolan igen. spanska Ridskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Idag betyder den oerhört mycket för Österrike, en riktigt turistfälla ibland. Men en ekonomisk kris 2007 höll på att knäcka alltihop igen. Konkursen stod praktiskt taget vid stalldörren. Fler shower, fler turneer, fler uppvisningar blev lösningen och idag är det ekonomiska läget betydligt bättre. Man har öppnat upp, moderniserat, samtidigt som 1700-talets ridkonst i högsta grad finns kvar. En lyckad kombination så här långt. Spanska Ridskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Visste du att: Hälsningen som ryttarna gör när de tar av sig hattarna är till grundaren, kung Karl VI. En beridare vid Spanska Ridskolan utbildas mellan fyra till sex år innan han får rida en skolad häst. Efter det utbildas han ytterligare i fyra år. Att det var inte förrän 2008 som även kvinnor var välkomna att söka till skolans beridarutbildning. På stuteriet Piber i Steiermark föds de lipizzaner som sedan eventuellt kommer till ridskolan i Wien. Alla hingstar på skolan är vita, men traditionen säger att man även ska ha en enda brun hingst i stallet också. Att ridskolans mest kände chef är Alois Podhajsky som skrivit flera böcker om tiden vid skolan, inte minst under de dramatiska krigsåren. Spanska Ridskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Spanska Riskolan från Wien FOTO:LOTTAPICTURES Spanska Riskolan från Wien i en pas-de -deux FOTO:LOTTAPICTURES Text: Eva Österlund Foto:Lotta Gyllensten/LottaPictures