Möt Royne Zetterman- ”man har rätt att vara lycklig”

royne Zetterman FOTO:LOTTAPICTURES

I ett stycke svensk natur när den är som allra bäst har den växt fram, hästanläggningen Magic Park Stables. Bland björkskog och invid en alldeles egen fiskesjö i nordöstra Skåne har en av Sveriges mest omtalade elitryttare landat för gott. Påstår han själv i alla fall. Möt Royne Zetterman – den person i svensk ridsport som varit uträknad flest gånger och som hela tiden kommit tillbaka, bara bättre och bättre.

Anläggningen är unik, visst finns det många vackra hästgårdar runtom i landet men det här är något alldeles extra. Genomtänkt., vackert, praktiskt, hästvänligt, det är svårt att hitta tillräckligt många positiva ord.En dröm som blivit verklighet för Royne och för hans sambo, Sofia Farman, den ”okända hästtjejen” som knep åt sig en av landets elitryttare.Ryktena gick, verkligheten var en annan. Sofia kommer från en ”ickehästfamilj” men började rida tidigt och hade första egna hästen när hon var 13 år.

– Så småningom började jag jobba utomlands med hästförsäljning, bland annat i Mexico och USA.

Sofia, träffade Royne i jobbet. En affärsmässig kontakt som utvecklades..

– Klart jag blev intresserad av en så söt tjej efter ett tag men hade inget större hopp, menar Royne. Tror inte ens att hon märkte att jag stötte lite på henne.

royne zetterman 001-4

Men det gjorde hon nog i alla fall. För idag bygger de och driver sin dröm tillsammans och Sofia har stenkoll på ritningar, lösningar, färger, planering när det gäller Magic Park. Det ska inte bara var magiskt, det ska fungera också.I de olika stallavdelningarna är det öppen planlösning, dvs inga galler. Hästarna kan sträcka på halsen och hälsa på grannarna. I en av de vackra boxarna med fronter i betong står hingsten som gett det hela sitt namn, Magic Park 1268.

Royne Zetterman har alltid haft ett öga. Öga för bra hästar, öga för hur det ska se ut runtomkring honom, vad han vill ha och hur det ska finansieras.

Det började redan när han som barn köpte några hönor och började sälja ägg till sin mamma.

– Drömmen var en cykel, en DBS. Jag fick också ihop pengarna till slut, köpte cykeln och så blev den stulen efter en vecka.

– Det var riktigt hårt.

Royne Zetterman har aldrig varit rädd för att våga. Våga säga vad han tycker, som ung våga åka till Irland utan att ens kunna språket, våga komma igen.Han visste att han var en av Sveriges mest talangfulla ryttare och han vågade säga det.

Royne Zetterman FOTO:LOTTAPICTURES

– Hade hästarna bara fyra ben så kunde jag vinna med dem.

– Irland var kallt, det var tufft och lärorikt. Jag stannade där i tre år, fick enorma kontakter.

Hästar som Young Diamond, Garryowen Simona, King Comerford, Moy Valley, Hunters Moon fanns ofta med i prislistorna när Royne kommit hem igen och intresset för irländska hopphästar växte.Försäljningen av Young Diamond blev något av en sensation, kunde man få så mycket för en hopphäst?

– Det blev grundplåten, berättar Royne. Till min fortsatta verksamhet, till gården som vi hittade på Linderöd.

Vid det här laget hade Royne familj, fru Aisling och snart blev det det också två söner, Daniel och Alexander.

– Alla tyckte att det var självklart att vi skulle bo i Skåne, nära till allt i hästvärlden, så 1985 flyttade vi och började bygga upp Springfield Farm.

Royne Zetterman var övertygad om att han inte ville leva fattigt. Men det innebar tufft jobb, lyckades hästförsäljningar och det där ögat igen. Det gäller ju också att hitta talangerna.Och visa upp dem på tävlingsbanorna. Visa upp sig själv också, att han, ibland utnämnd till hoppsportens ”Bad Boy” fortfarande hade gnistan kvar.Vi minns alla framgångarna med Irco Mena, Vera, Richmond Park, Isac. Listan är lång.

– Ändå fick jag höra saker som ”nu är du 40 år, ska du inte sluta nu?” Jag hade framgång, rutin, tävlingsnerver som höll, erfarenhet men det räknades inte då. Idag är det en annan attityd.

Attityd, ja. Roynes attityd gentemot omvärlden och då speciellt ledningen för hoppsporten har inte alltid gått hem.

– Jag var champion tre år i rad, kom inte med i landslaget ändå. Jag fick ingen biljett till Scandinavium trots alla framgångar. Klart att jag var arg men jag kunde ju inget göra.

– Jag sa vad jag tyckte men det var ju inte populärt att ha ryggrad och tycka själv.

Trots konflikter med den dåvarande landslagsledningen fortsatte Royne hästlivet på topp. Lyckade försäljningar och fler framgångar.Men det var en annan sak som höll på att fälla honom.

– Jag drack för mycket. Varje dag. Gamla alkoholvanor blev så småningom ett beroende.

Smygandet, totalfokus på spriten tog all kraft och energi och äktenskapet och relationen till sönerna tog mycket stryk.Att åka fast för ”tygelfylla” var en chock men till slut reste sig Zetterman ännu en gång. Det blev Nämndemansgården, AA-möten och en nykter väg tillbaka.

Royne Zetterman001wp

– Jag gick på AA-möten i sju år, varje vecka och jag har varit helnykter i många år nu. Aldrig fått ett återfall utom i drömmen. Det är hemskt att drömma så men skönt att vakna upp och veta att det var en dröm.

Intresset för fiske och natur blev en del av Roynes clenbuterol köpa räddning ur de här mörka åren. Royne fiskar gärna och så ofta han kan. Allt har ett slut, även ett äktenskap. Roynes var definitivt över och skilsmässan blev en tuff historia. Ryktena gick i hoppvärlden. Vad hade Zetterman nu hittat på?

– Ja det blev tufft och pojkarna var på sin mammas sida.

En mycket svår situation för Royne men han ångrar ändå inte skilsmässan, kärleken var över.

– Man lever bara en gång och man har rätt att vara lycklig också.

Royne visar gärna runt i sin magiska park. Här har de röjt sly, här har de byggt upp vägar, här är fiskesjön med gäststugorna, här ska hans och Sofias nya hem växa fram, här är galoppbanan, hagar, allt vad man kan önska sig av en hästanläggning i absolut toppklass.Här vill han bo, här vill han fortsätta använda sitt öga för riktigt bra hästar. Han ångrar definitivt inte att han bröt upp och gick en ny väg.

Zetterman har landat!

anabola steroider köpa

Eva Österlund, text

Lotta Gyllensten, foto

Fotnot: Reportaget har tidigare varit publicerat i tidningen Ridsport sommaren 2013

oxandrolone only cycle
oxymetholone for sale uk
parabolan steroid profile
nandrolone phenylpropionate for sale
primobolan depot for sale

12 kommentarer

 1. ”Alla har rätt att vara lyckliga”, då tycker jag att Royne Zetterman ska göra allt för att hans barn ska vara det.

  • Roynes barn är vuxna och kan själv ta ansvar över sin lycka.

   • Enligt Daniel är detta inget nykommet problem. Royne har enligt honom varit en urusel pappa även innan han och brorsan fyllde 18 år.
    Alla som sett Royne in action på tävlingsplatser vet precis vad det handlar om.
    Dessutom verkar ju Daniel psykiskt knäckt av att aldrig få stöttning, aldrig fått en pappa som uppmuntrat honom och stärkt hans självförtroende.
    Att vara förälder är ett ansvar som inte passar alla. Men skaffa inte barn då. Är ditt ego större än globen lev utan familj och skada ingen annan.

  • Du menar att de skulle varit där de är utan hans gener och arbetsinsats? Han har gjort mer för sina söner än de flesta om man säger så…

 2. Så du menar att Royne Zetterman skulle stannat kvar i ett kärlekslöst och olyckligt äktenskap för sina barns skull? Hoppas inte du jobbar som äktenskapsrådgivare isåfall…

 3. Taktiskt att publisera detta nu, tyvärr kanske ingen går lyckligare ur något genom att blanda in media

 4. Tror jag inte en minut på!

 5. Och hur mycket vet vi utomstående om denna situation som för familjen förmodligen har varit en tragedi? Inte ett skvatt.
  Ett antal vuxna människor som alla får ta ansvar för sina liv – utan att bara skylla på andra.

 6. Som alltid ”vet” alla och man tycker sig då har rätt att döma andra. Att barn tar ena partens parti är inget nytt,eller hur? Och det finns inga ”lyckliga” skilsmässor så det finns alltid de parter som anser sig ”felbehandlade”. Att Royne haft ett alkoholberoende är gissningsvis en grund till att hans äktenskap kraschat och det krävs mycket av både den missbrukande och hela hans omgivning för att komma tillrätta med problemen. Och ibland går trasiga relationer efter detta inte att laga helt enkelt, hur gärna man än vill. Och visst har alla rätt att vara lyckliga?!? Självklart!!!

 7. Jag har mött Royne och Sofia under Hopp SM nu i år. De var som vilka som helst. Sofia log mot mig och sa några ord, Royne likaså.

  När Daniel vann hoppningen på lördagen, under SM, var Royne precis framför mig. Då, men först då, såg jag avståndet han har till sin fina, duktiga son.

 8. hans barn har fått hur mycket som helst …en stor gård…egna hästar….allt andra bara kan drömma om! De är bortskämda har en kass attityd men det bryr sig ingen om. Måla ut sin far på det viset är illa!
  Visst de kanske hellre hade levt fattiga utan någon gård el hästar men haft en underbar far vid sin sida alltid. men vad vet vi om att han ställt upp eller inte ställt upp för dem? Tror inte att han alltid har varit ego. Tur de iaf har en mamma som bryr sig o hoppas de respekterar henne enormt så som hon ställer upp!:)

 9. Man ska ej gräva i andras liv. Värsta jag vet. Alla tycker o tänker så jävla mkt ! Borsta framför eran egen dörr. Vi vet ingenting om deras liv. Sanningen har 2 ansikten o så är det sanningen. Finns många olika vinklar på alla relationer. Kul att han är lycklig! Man lever bara 1 gång. Finns miljoner fäder som lämnar son fam utan ett rött öre! Dom fick en hel gård o hästar. Sen om de ej fått uppmärksamhet är en annan femma. Alla har vi något att klaga på. Live life

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑