Har jag fattat helt fel?

Här nedan följer ett debattinlägg från Tomas Hammar, verksamhetschef vid Helsingborgs Fältrittklubb med bland annat förslag på upplägg för Allsvenskan: Den senaste tiden har det figurerat debatter om olika problem inom ridsporten. Det kan röra sig om stilhoppning på SM, om var finalen i allsvenskan skall gå eller om två tävlingar skall ligga på samma helg fast det bara är några mil ifrån varandra. I samtliga debatter pratar alla om SvRF som om SvRF vore en gud som gör allt för att göra livet surt för oss tävlingsryttare och arrangörer. Jag tycker att vi måste sansa oss i debatten och försöka sätta oss in i helheten. Det är så lätt att börja hacka på frågor som bara rör ens eget. Om inte jag har fattat helt fel så är SvRF vi och inte dem. Det finns en demokratisk modell inom idrottsrörelsen som vi alla är med och följer vare sig vi tycker det är bra eller dåligt. De som bestämmer i vårt förbund är valda genom en demokratisk process som du själv kan vara med och påverka. Tjänstemännen är tillsatta av dem som vi har valt fram. Jag kan lova att det inte alltid är saker som bestäms som jag håller med om, men förbundet är ju fortfarande vi. Som verksamhetschef på en av Sveriges största ridklubbar får jag mycket inblick i tävlingsorganisationen på nationell nivå. Även HFRK har blivit drabbade av att få flytta tävlingar eller till och med ha nationell tävling samtidigt som Flyinge hade Elit. När jag först fick veta detta blev jag inte glad, men vände snabbt och tänkte hur ska vi göra för att få ryttarna att välja HFRK? Roligt nog blev det en lyckad tävlingshelg för såväl Flyinge Hästsportklubb som HFRK. Jag blir upprörd över att Skyrup och Anna Wemlerths arrangemang påstås drivas av en ”bulvanklubb”, Skyrup är en ridklubb precis som alla andra. Så länge de håller sig till de bestämmelser som finns så bör man vara försiktig med dessa uttalanden. Vi som ska delta i elitserien nu i vår har absolut en ny förening att frukta. De har ett elitlag som absolut kan vinna allt. Nu kom jag osökt över på debatten om allsvenskans finalplacering. Den tävlingsryttare som inte drömmer om att få rida in på Falsterbos fina gräsbana finns inte tror jag. När nu en generös sponsor som Agria verkligen försöker anstränga sig att bevara Ridsportallsvenskan är det viktigt att se det ur deras perspektiv också. Självfallet är det bättre att exponeras för samma sponsorpengar i Falsterbo än på en nationell tävling i Mellansverige. Man kan undra om slalomåkare från Skåne klagar på att inte SM i slalom går i Malmö. Det är viktigt för svensk ridsport att vara där sporten utövas. Jag säger inte att man skall hugga av Norrland, men sporten finns ju söder om Stockholm, för mig är det inte konstigare än att skidåkarna finns i Norrland. Jag har skrivit ett förslag angående allsvenskan som jag hoppas kan bli verklighet till 2015. Ni kan läsa det här: De flesta idrotter har idag någon form av seriesystem, med olika divisioner precis som ridsporten. I den högsta serien slåss alltid de bästa lagen och här finner man landets bästa spelare om de inte finns i utlandet och gör proffskarriärer. Så borde det vara även inom ridsporten. Ridsportallsvenskan har i många år varit en serie som skapar såväl god som turbulent stämning i våra föreningar. Att elitallsvenskan inte är en elitserie kan vi se på såväl deltagarna som på höjderna som hoppas. Vi hoppar på tok för lågt. Idén där vi tvingar lagen att ha ungdomsryttare i lagen är en gammal regel som idag är förlegad. Ridsportens elitallsvenska måste bli en riktig elitserie på hög nivå. För att få till detta bör föreningarna få sätta ihop sina lag precis som de vill. Idag ska 50 procent av laget bestå av ungdomar som ofta blir tvungna att bära ett tungt lass under stor press, något de inte alltid är mogna för. Tänk om fotbollsallsvenskans elitlag bestod av 50 procent ungdomar, då skulle intresset från såväl publik som media totalt försvinna tror jag. Att Agria vill gå in och satsa så stort som de gjort är fantastiskt. Vi måste vara rädda om våra sponsorer och ge dem något tillbaka. Mitt förslag är att ta bort kravet på ungdomar i lagen. Det finns många föreningar som ändå skulle använda sig av unga ryttare men då skulle dessa vara väl förberedda på uppgiften. Idag får en hel del unga ryttare ”ställa upp” för sin klubb och kanske starta i för svåra klasser eller gå in och chansa. Det kan inte främja varken sporten eller deras egen framtid. Låt två ryttare rida 140-hoppning och två ryttare 145-hoppning. I finalen skall två ryttare rida 145 och två ryttare rida 150. Detta är i mina ögon en elitserie, det skulle bli bra hoppning på hög nivå. Det skulle även höja attraktionskraften för serien. Att förlägga finalen i Falsterbo är en mycket rolig idé, hit kommer hela Sveriges hästmänniskor och även icke hästmänniskor och tittar, samt att mediabevakningen är stor. Här borde vår elitserie få visa upp hög klass på hoppning och de absolut bästa föreningarna  landet skulle få chansen att visa upp sig på höga hinder. Som arrangör av stora tävlingar har jag märkt att höga hoppningar alltid medför mer publik. I de fem zoner som finns idag är det stor skillnad på lagen. De främsta klubbarna finns idag söder om Stockholm där även större delen av sporten finns. För mig är inte detta konstigare än att de bästa skidföreningarna troligtvis finns norr om Stockholm. Jag kan inte tänka mig att skidförbundet bestämmer sina regler efter de Skånska skidåkarnas kvalitet. Mig veterligen har det aldrig arrangerats ett skid-SM i Helsingborg.  Där man enkelt kan utöva sporten finns ofta de bästa utövarna. Idag går  två föreningar till semifinal/final från varje zon. Jag anser att även de fyra bästa klubbarna av alla med minst antal fel borde få gå vidare utöver de två bästa i varje zon. Dessa 14 lagen borde  slåss om de slutliga fem finalplatserna. Detta skulle ge mer rättvisa åt föreningarna i söder. Med hopp om förändring Tomas Hammar / Verksamhetschef Helsingborgs Fältrittklubb

7 kommentarer

 1. Fantastiskt skrivet! Men ojoj vad smäll du kommer på få på fingrarna nu när du jämaför Norrlands hästmänniskor med Skånes skidfolk, ”dom har ju inte samma transportkostnader” tex. Men förslaget om Agria tyckte jag lät både roligt, inspererande och tilltalande! Creed till dig Tomas Hammar!

 2. Hej Tomas

  Jag är en av de som skrivit under det öppna brevet till SvRF. Vi och dem attityden kommer sig i mitt fall av att den ofta är en envägskommunikation med de som bestämmer. Man får helt enkelt inte svar på sina frågor!
  Sen är din attityd till oss som vill utöva vår underbara sport i norra delen av landet väldigt trist.
  Vi gnäller väldigt sällan, vi vet att vi har långt och måste köra. Till slut tröttnar även vi. Falsterbo hade varit en jättebra tävlingsplats om finalen i lag-SM behandlades som en SM-final. Den ligger på de två första dagarna av meetinget. Du vet lika bra som jag att den publik som hittat dit de dagarna inte är stor. De deltagande lagen får inte rida på stora gräsbanan utan bägge finalomgångarna är lagda på dressyrbanan. Och till sist det största problemet. Det finns inga klasser att rida utöver lagklassen.

  Hälsningar Jessica

 3. Håller med i det mesta men…..skånska skidåkare kan lätt flyga upp till norrland med skidorna incheckade som bagage när det är tävlingsdags. Flyger upp på em dagen innan och hem efter tävlingarnas avslut. 2-3 timmar i var riktining. Transportera ett antal hästar från Gällivare till Falsterbo är en liiiite annan sak. Så där jämför du äpplen och päron. Dessutom kan inte ryttarna själva ta sej ner med hästarna till ponny SM utan det behövs någon som kör och endast till resa dit och hem går minst fyra semesterdagar vilka reducerades till hälften om SM gick i Mellansverige.

 4. Hej ! Är lite undrande över att ”de bästa lagen finns i södra Sverige”. Var det inte så att laget från norra zonen. Piteå rk slog flera lag från södra Sverige bl a ditt, på Strömsholm i semi och kvartsfinalen och kom 6 a precis utanför finalplats ? Eller minns jag fel.
  Sedan är väl jämförelsen med skidåkare i södra Sverige och ryttare i norra inte konsekvent. Ni har ingen snö, men vi har faktiskt hästar här uppe. Bara tröttsamt med en sådan arrogans. Gör absout inte vikänslan bättre.
  Eva-Lena

 5. Norrlands ryttare

  mars 10, 2014 at 1:15 e m

  Som ryttare i norra zonen har jag delade tankar om att finalen är i Falsterbo. Det som är tråkigt är att vi tvingas köra jätte långt, och sen inte ens har möjlighet att starta en framhoppnings klass innan lagklassen. Det kommer därmed också bli svårt för lagen i Norrland att få med sig någon reserv ner, för hur kul är det att resa 300 mil, betala boende, uppstallning mm och sen inte ens få starta?
  Att lägga SM finalen i Falsterbo hade varit en bra idé om det funnits framhoppnings klass, tävlingen hade gått på gräsbanan och att reserv ryttarna var garrantetade att åtminstone få hoppa framhoppnings klassen. Nu blir klassen bara som en ”oviktig” klass under Falsterbo veckan.
  Gör om och gör rätt!

 6. En reflektion till. varför är VI inom ridsporten så rädda för att inkludera hela landet? Inom andra sporter vill man uppmuntra alla delar av landet att delta i tex mästerskap. Vet att handbollen har ett kostnadsfördelningssystem där alla lag som deltar i SM får dela lika på resekostnaderna för att vara med. Varför vill så stor del av ridsportsverige stänga ute dom som bor i den norra delen?
  För att de är sämre ryttare?
  För att de redan kämpar i motvind med långa avstånd och de kostnader det medför?
  Fler förslag???

 7. Är Equestrianwords SvRF:s ägda ”partitidning”. För andra gången på kort tid publiceras där att demokrati är att rösta på stämman och sedan skall man vara tyst och falla in i leden. Vad tror ni hade hänt med ledande politiker i vårt demokratiska samhälle om dom gått ut med samma metoder mot medborgare som vill skapa opinion ?? Jo dom hade åkt ut med röva före genom dörrarna på Rosenbad !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑