Patrik Kittel om hur han byggt upp sin verksamhet

Som ung smög han förbi säkerhetspersonalen och in till drömhästen Milton, där och då bestämde han sig för att en gång rida i Scandinavium och i dag är han där flera gånger om. – Jag har tagit 50 hästar till Grand Prix men Deja ger mig fortfarande rysningar. I sitt föredrag under Hästföretagarforum talar Patrik Kittel om sitt hästföretagande – så här långt. Det ska vara plus i resultatet, det var ungefär så mycket han visste om företagande när han startade. Här är några råd från honom:

 • ha många ben att stå på
 • beroende av kunder / inte beroende av kunder
 • ha koll på ekonomin på ett tidigt stadium
 • övertygelse, nej finns inte
 • vilja

Patrik är som en gummianka - han ploppar alltid upp igen. Foto: Lotta Karlsson

Patrik är som en gummianka – han ploppar alltid upp igen. Foto: Lotta Karlsson

Patriks gummianka Berättar anekdot från ridgymnasiet där en lärare, vars pojkvän gjort slut, retade sig på att Patrik var så positiv jämt, ”du är som en gummianka”, sa hon och då köpte Patrik just det – en gummianka. – Gummiankan finns alltid med mig när det går dåligt. I dag har Patriks företag växt, de är åtta anställda utöver Patrik. – Man kan inte bygga upp ett företag och tro att man ska gå hem klockan fem, då blir man inte framgångsrik. – Jag vill vara bäst i världen, det är mitt mål. – Våga gå på en nit, ibland misslyckas man men man måste våga prova nya saker. – Om jag inte vågar tro på att jag är bäst så kan jag heller aldrig prestera. Lyssna på dem du tycker om, din partner, din fru, dina vänner, de ger ärlig kritik, det gör inte de andra. – De som verkligen tror på dig är där när det går dåligt, det är inte de andra. – Vad det än vi håller på med, ridskola, tävling eller vad det är. Sluta aldrig utvecklas, det finns inget stopp. Precis som med ridningen så strävar Patrik mot att hela tiden bli bättre även i företagandet. Våga misslyckas – Man måste våga misslyckas och våga ta kritik. – Ju mer framgång du har ju fler kritiker kommer du att få, så är det bara. – Kom tillbaka snabbt. Jantelagen finns alltid. Patrik exemplifierar med sin nya lastbil. – Jag är stolt över min lastbil. Man måste unna sig saker och man måste få visa att det går bra. Visa att ert företag har framgång så kommer kunderna. Det är som biet till honungen. Ta tydliga beslut och tveka inte. Det gäller att vara tydlig. Våga ta betalt Familjen är viktig för Patrik, frun Lyndal, hunden och hästarna. Familen älskar även när det går dåligt. Ha roligt! Patrik visar bild från när han delade sadel med Isabel Werth på en prisutdelning och deltagarna skrattar åt hans levande beskrivning av prisutdelningen. – Våga ha kul, när man har kul blir man också framgångsrik. Vägen till framgång är inte spikrak, det går upp och ner hela tiden. – Att lyckas behöver inte betyda att man är lycklig och bara för att man är lycklig är det inte säkert att man lyckas. Lev i nuet. Lev inte i baktiden, jag lever inte i baktiden. Man måste ge allt hela tiden, POWER! Ge aldrig upp! Ångra ingenting. Det går inte att ändra det man gjort så då är det ingen idé att ångra. Sluta aldrig att jobba framåt. Gläds åt omgivningen. – Om någon annan lyckas i sitt företag är det kanon. Då kanske vi kan samarbeta så får vi två bra företag. Visar film från ritten vid EM i Rotterdam 2011 där han och Scandic red hem ett EM-brons.. – Feelingen och flowet när allt fungerar, det är det man ska ta med sig. – Det är många år sedan men jag ryser fortfarande. Det var det här jag ville när jag var elva år och började. Improvisera! – I min ridning improviserar jag hela tiden. Man måste våga ta ledigt och inte köra slut på sig själv. Om man har för mycket att göra så är det lätt att tappa motivationen och tappa orken. – Man måste ge produkten när man tar betalt. Det går hand i hand. Var ärlig om en häst inte passar in, tala om det för kunden. Var ärlig mot kunden. – Jag är min kunds rådgivare, jag måste vara ärlig och säga vad jag tycker. – Vad du än gör i ditt företag så måste du synas

2 kommentarer

 1. Ann-Charlotte Holmstedt

  februari 27, 2014 at 12:33 e m

  Patrik är en bland flera duktiga medlemmar i Dressyrringen.
  Kom med du också http://www.dressyrringen.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Equestrianwords

Tema av Anders NorenUpp ↑