Bild 2Kroppsspråk, inlärning, disciplin, belöning, var några av nyckelorden när unghästutbildaren och tömkörningsexperten Karin Engström kom till Åsbo Ryttarförening för att hålla clinic i konsten att tömköra en häst på rätt sätt och på det mest effektiva sättet. Karin har ju varit instruktör och unghästutbildare på Flyinge i många år, hon har också jobbat med hästar på bland annat Bollerup. – Egentligen är jag självlärd när det gäller tömkörning, med många års träning och praktiskt utövande. När Karin, som har sina rötter i Gästrikland och Hälsingland, kom till Flyinge för att utbilda sig vidare i hästvärlden, arbetade hon mycket med legendaren Göran Lindstrand och hade också hingsten Indus som skolhäst. – En nyttig häst att lära sig tömköra, Indus var till åren och ganska så stel. De första sex månaderna var inte roliga men sedan fungerade det bättre, både i tömkörning och ridning. Bild 4Tömkörningen är ju utmärkt för att variera hästens vardag och arbete och inte minst när det gäller rehabilitering. I tömkörningen ser man också verkligen hur hästen rör sig, till skillnad mot när man rider på den. Bild 3Karin håller mycket träningar både i ridning och tömkörning och när turen kom till Åsbos anläggning vid Herrevadskloster hade ett 15-tal intresserade mött upp. För att först starta med teori i klubbstugan och sedan vandra vidare till ridhuset där Karin demonstrerade sina kunskaper, dels på en ung häst och dels på en lite äldre häst. Bägge hästarna tillhör för övrigt landslagskusken Johan Herner. Deltagarna var från rena nybörjare till de med stor erfarenhet men alla var eniga om att det här var riktigt, riktigt bra. Och hur kan man hinna med att både prata till gruppen på ett mycket pedagogiskt sätt, samtidigt som man springer i rask takt för att visa skänkelvikning på töm? Bild 1Kursdeltagarna fick också mycket att tänka på, inte minst vilket kroppsspråk man har när man kommunicerar med sin häst, hur disciplinerad och hanterad den är och hur den egentligen har det med sin framåtbjudning. Är den tillräcklig för att kunna utföra det som man begär av den? Mycket att tänka på för gänget som också fick nyttiga tips om utrustning, hur långa tömmarna ska vara och vad en ”ställare” egentligen är. Nästa gång ska de själva köra sina hästar. Under Karin Engströms vakande ögon. Fotnot: För den som vill följa tömkörningen i Åsbo är man välkommen som åskådare. För en mindre avgift får man både kaffe och inspiration. Gå in på föreningens hemsida; www.asboryttarforening.se för hålltider! Text och foto: Eva Österlund